- 2014. február 25., 07:15
A várakozásoknak megfelelően a Samsung bemutatta a Galaxy S 5-öt – meglepetésekkel.

A várakozásoknak megfelelően a Samsung bemutatta a Galaxy S 5-öt – meglepetésekkel.

A korai kiszivárogtatások alapján úgy érezhettük, hogy már előre mindent tudunk a Samsung zászlóshajójáról, aztán a bejelentés alatt kiderült, hogy ez távolról sincsen így: rengeteg információ pontatlannak bizonyult, másokról pedig még csak pletykaszinten sem hallottunk. A Galaxy S5 semmiképpen sem csalódás, a korai gyártó eddigi legjobb telefonja, de bizonyos tekintetben egészen más, mint amire számítani lehetett.

A hardver nagyon különbözik a várttól: Snapdragon 805 és/vagy 64 bites processzor, 3 GB RAM és 2560×1600 pixeles LCD helyett a versenytársak csúcstelefonjaihoz hasonló jellemzőket, 2,5 GHz-es négymagos Snapdragon 800-as vagy nyolcmagos, 2,1 GHz-es Exyonos rendszerchipet, 2 GB memóriát, kiépítéstől függően 16 vagy 32 GB-os (bővíthető) belső tárhelyet és Full HD AMOLED kijelzőt kaptunk. Utóbbinak a mérete sem nőtt nagyon, csupán 5,1 colosra hízott. A kommunikációs lehetőségek terén is a szokásos sémát kapjuk, ami a világ minden országában működő, 300/100 Mbps-os LTE és 802.11ac-s, igaz, mobilban elsőként MIMO-s WiFit jelent, valamint természetesen NFC adaptert is. Bár az előzetes hírekhez képest a specifikáció csalódás lehet, az igazság az, hogy ennél többet felesleges lett volna adni – sőt, a felhasználók 99,9 százalékának még ez a hardver is túlzás.

És badarság lenne azt hinni, hogy a Galaxy S 5 nem fejlődött sokat. Bár az tény, hogy hardverben a mobil ezúttal nem ver oda a konkurenciának, a szoftvert és a felhasználói élményt a Samsung alaposan megújította. No, annyira azért nem, mint ahogyan az korábban valószínűnek tűnt: a készülék nem kapott radikálisan átalakított külsőt, a TouchWiz UI-t azonban szépen finomította a Samsung (alatta természetesen az Android 4.4. fut). A felület letisztult lett, a Google alapelveinek megfelelő ikonok költöztek a mobilba, az összhatás a korábbihoz képest jóval egységesebb lett. Újdonság, hogy a Samsung most már nem feltétlenül nyomja az orrunk alá az extra szoftvereket, hanem az első telepítésnél ki lehet választani, hogy melyik alkalmazásokra van szükségünk és melyekre nem. Nem alapértelmezett többé a biztonsági szoftver, a Knox sem – ami szintén megújul, de részleteket csak ma este fog közölni ezzel kapcsolatban a koreai vállalat.

Az egész telefonra jellemző, hogy a Samsung a szolgáltatásokra hegyezte ki: a telefonba épített fényképező például, bár 16 MP-es, nem ez a legfontosabb tulajdonsága. Hanem az, hogy autofókusz rendszere az eddigi leggyorsabb, sebessége a DSLR gépekével vetekszik, 0,3 mp alatt képes az élességállításra. A kamera szoftvere rengeteg extrát nyújt, képes például arra, hogy a fotók hátterét digitálisan elmossa, amivel szintén a DSLR gépekhez szeretné hasonlóvá tenni a modult a Samsung, amennyiben a kategória mélységélességét szimulálja ezzel. A 4K felvételi lehetőség természetesen adott, és a Samsung egy új HDR algoritmust is kifejlesztett.

De térjünk vissza még a hardverre! Úgy tűnik, hogy kacsa volt a fémházas kialakítás és az is, hogy a mobilt külsőre a Samsung lényegesen át fogja alakítani. Nos, a polikarbonát ház továbbra is él és virul, és a mobil majdnem úgy néz ki, mint az S4. Viszont a Galaxy S5 hátlapja olyan mintát kapott, mint a Nexus 7 hátlapja, ami fogásban, látatlanul is azt mondjuk, nagyon sokat számít. Aki esetleg csalódott lenne, az gyorsan el fogja felejteni a műanyagot, a Galaxy S5 ugyanis végre vízálló (IP67-es szabvány szerint).

Ahogyan várni lehetett, megjelent az ujjlenyomat-olvasó is a telefonban. A Samsung ugyanúgy a gombba építette bele a szenzort, mint az Apple, azonban az olvasó más elven működik, nem elég ráhelyezni az ujjunkat a mobilra, hanem végig kell húznunk rajta. A Galaxy S5-ben lévő ujjlenyomat olvasó az Apple telefonjához hasonlóan helyben tárolja az azonosításhoz szükséges adatokat, így az elvileg ellophatatlan. Az ujjunk sok mindenre használható lesz: a telefon feloldása mellett online fizetésre és a telefonon lévő adatok titkosítására/elrejtésre is. Utóbbi azt jelenti, hogy a készüléken lévő képekhez, videókhoz és más dokumentumokhoz például csak akkor lehet hozzáférni, ha a telefont a tulajdonosa oldja fel.

A mobilban lesz gyerek üzemmód is; nem túl meglepő módon a Galaxy S5 ebben az esetben csak azokat a funkciókat engedi elérni, amelyeket előre beállítottunk.

A Galaxy S5-be 2800 mAh-s akkumulátor kerül, amelynek üzemideje alapesetben valószínűleg nem teszi majd lehetővé a két- vagy többnapos használatot, viszont attól elvileg nem kel többé tartanunk, hogy a mobil a legrosszabb pillanatban merül le. Van ugyanis benne egy Ultra Power Saving nevű üzemmód, amely lényegében minden okos funkciót és adatkapcsolatot kikapcsol, a kijelző is fekete-fehér lesz, viszont cserébe, ha 10%-os töltöttségi szintnél aktiváltuk, akkor még 24 órán keresztül elérhetőek maradunk.

A Galaxy S5 meglepő újítása a pulzusmérő, amely a hátlapra, a fényképező optikája alá került. Ugyan telefonon nem sok értelme van ennek a szenzornak, mégis jelzés értéke lehet, hogy a Samsung a beépítése mellett döntött: a vállalat végérvényesen rámozdult a fitnesz vonalra. Ezt jelzi, hogy a telefon az ANT+ segítségével más sportoláshoz kifejlesztett kütyüvel is képes kommunikálni. Az adatok egy kézben, az S Health alkalmazásban futnak össze, amelynek képessége a tavalyi verzióhoz képest jelentősen kibővült.

A telefon árával kapcsolatbab egyelőre nincsen információink, a forgalmazást viszont április 11-én kezdi meg a vállalat, gyakorlatilag a világon mindenhol.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00