- 2014. február 26., 18:54
A strapabíró táblagépek után a Panasonic strapabíró telefonokkal is jelentkezett, rögtön kettővel is.

A strapabíró táblagépek után a Panasonic strapabíró telefonokkal is jelentkezett, rögtön kettővel is.

A két eszköz kívül teljesen azonos, belül viszont van eltérés – legalábbis egyelőre: a Windowsos változatban Snapdragon 800-as SoC működik, 2,3 GHz-en, az Android OS-t futtató modellben viszont 1,7 GHz-es Snapdragon S4-es rendszerhip. A különbség oka egyelőre nem világos, és egyébként az is lehet, hogy a végső verziókban már nem lesz meg, a hardvert ugyanis még nem fixálták le teljesen a mérnökök. A szoftverrel kapcsolatban sok mindent nem tudunk elmondani: az egyik kütyün a Windows Embedded futott (ami kívülről gyakorlatilag a Windows Phone-nak felel meg), a másikon az Android 4.2.2. Különösebb módosításokat viszont a Windows kezelőfelületén, ha akartak se végezhettek volna a programozók, de látható, hogy nem törték magukat az Androidos változatnál sem, amelyen teljes egészében a gyári Holo UI köszönt vissza.

Ez mondjuk nem annyira nagy gond, mert az eszközöket nem a szoftver, hanem a hardver teszi különlegessé; többek között a víz- és porálló borítás (IP65/IP68). A telefonok akár fél órát is kibírnak 1,5 méteres mély vízben, és működőképesek maradnak -20 és +65 fok között is, az 5 colos 720p-s kijelzőknek pedig 1,2 méteres esésnél még biztosan nem lesz baja. A kijelzőknél még fontos az is, hogy a fényerejük iszonyatosan nagy, így kültéren is biztosan jól olvashatóak maradnak.

A borítás nagyobbik része fém, az éleket pedig gumi védi. A méretből következtethetünk rá, hogy a Toughpad 5” egyik verziója sem túl könnyű, ami végső soron nem baj, legalább feltűnik, ha nincs nálunk, és közelharcban még fegyverként is jól jönnek. De viccet félretéve, ami érdekes lehet még, az a három előlapi gomb – ezek a windowsos változatnál működtek is, azonban az androidosnál egyelőre még nem volt funkció rendelve hozzájuk. Ezen kívül elmaradhatatlan kellék a beépített vonalkód-leolvasó (ami eltávolítható, és más egységre cserélhető), SIM-kártyából pedig kettőt is használhatunk. A tárhely mérete egyelőre nem eldöntött, de van microSD bővítési lehetőség, úgyhogy ez nem is annyira fontos kérdés. A legkisebb Toughpadokkal hanghívás is kezdeményezhető, a 6200 mAh-s akkumulátorok pedig elég szép rendelkezésre állási időt feltételeznek; a készülékek két napot elvileg simán ki kell, hogy bírjanak, de terepen, ha nem kell folyamatosan nézegetnünk a kijelzőt, 3-5 napnyi rendelkezésre sem elképzelhetetlen. A teljes lemerüléstől viszont nem kell tartani, mert egy apró méretű tartalék áramforrás biztosítja, hogy a telepet működés közben is bármikor ki tudjuk cserélni.

A telefonok ára 900 euró körül várható, első körben azonban csak Japánban lesz elérhető mindkét készülék, valamikor az ősz folyamán. A célcsoportot egyébként nemcsak a katonai terep jelenti, hanem minden olyan vállalat, akik az okos eszközök számára potenciálisan veszélyt jelentő környezetben dolgoznak – például szabadtéren, raktárakban, építkezéseken, stb.


Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. szeptember 14., 08:00