- 2014. február 27., 11:27
Még mindig van lejjebb: a Mozilla a már így is olcsó Firefox OS-es okostelefonok árát szeretné tovább csökkenteni.

Még mindig van lejjebb: a Mozilla a már így is olcsó Firefox OS-es okostelefonok árát szeretné tovább csökkenteni.

A Firefox OS pályája egyelőre nem ível olyan meredeken felfelé, mint azt a Mozilla remélte, ugyanakkor az már jól látszik, hogy egyre több gyártó lát fantáziát az operációs rendszerben, és most már nemcsak a legolcsóbb kategóriában tudják elképzelni használtát, hanem valamivel feljebb is; erre utal, hogy nagyobb méretű, nagyobb felbontású és erősebb hardverrel szerelt készülékek is kezdenek megjelenni.

A Mozilla most mégis azon fáradozik, hogy legyen még az olcsóbbnál is olcsóbb Firefox mobil, így összeállt a Spreadtrum nevű céggel, hogy közösen egy 25 dolláros, kb. 5500 forintos telefont fejlesszenek ki. Egyelőre nincsen még kész a referenciadizájn, de az már most biztos, hogy a készülék nem lesz egy erőmű. (Mondjuk ennek kitalálásához azért nem kell atomfizikusnak lenni, azt belátjuk mi is).

A telefonban egy SC6821 jelzésű Cortex A5 processzor teljesíthet majd szolgálatot, vélhetően 256 MB RAM és 1-2 GB ROM társaságában. A legrosszabb hír talán az, hogy a kijelző legfeljebb HVGA felbontású lesz, igaz, aki ebben az árkategóriában szeretne okostelefont, az valószínűleg a technikai paraméterekkel egyáltalán nem foglakozik majd. A kommunikációs lehetőségek terén sem kényeztet majd el a készülék, értelemszerűen LTE-támogatás nem lesz, és valószínűleg a HSPA adapter is legfeljebb 7,2 Mbps-os letöltésre lesz alkalmas.

A Mozilla a telefonnal elsősorban a fejlődő országok piacán szeretne megjelenni, kérdés, hogy az ár önmagában elég lesz-e az üdvösséghez – mert afelől ne legyenek kétségeink, hogy ez a hardver még a web alapú működéssel együtt sem fogja még csak alacsonyra sem repíteni a készülőben lévő telefont.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00