- 2014. február 27., 15:20
Második nekifutásra már sokkal használhatóbbnak tűnnek a Samsung okosórái, meglátjuk, mit szólnak a felhasználók.

Második nekifutásra már sokkal használhatóbbnak tűnnek a Samsung okosórái, meglátjuk, mit szólnak a felhasználók.

A Samsung első okosórájáról senki sem zengett ódákat, a konstrukció elhibázott volt. Szerencsére a Samsungnak volt annyi önkritikája, hogy belátta, nem sikerülhet mindig minden elsőre; a mérnökök nem is adták fel, hanem gyorsan nekiláttak a második generáció kifejlesztésének. És annyira belejöttek a dolgokba, hogy rögtön három kütyü is lekerült a tervezőasztalról. Ezekről beszámoltunk már a bejelentések napján (a két órát és a fitnesz karkötőt nem egyszerre jelentette be a Samsung), most pedig arra is volt alkalmunk, hogy kipróbáljuk, hogyan hatnak a változtatások a gyakorlatban.

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan, jól tudjuk ezt A kis herceg óta, és a megállapítás most egészen más környezetben, az eredeti szövegből kiragadva is megállja a helyét. A Samsung Gear 2 és Gear 2 Neo az előddel ellentétben már nem Android OS-t használ, hanem a Samsung saját fejlesztésű Tizenjét futtatja, ebből azonban az átlagfelhasználó az égvilágon nem fog észrevenni semmit, mert a kezelőfelület jótékonyan eltakarja a cserét. Az új OS-nek ugyanakkor nagyon nagy szerepe van abban, hogy az óra sokkal sikeresebb lehet az elődjénél: a Samsung a végletekig tudta optimalizálni, aminek az eredménye az lett, hogy a Gear 2 família kisebb kapacitású akkumulátorral is sokkal tovább, háromszor annyi ideig bírja, mint az első Galaxy Gear. A felhasználók egyik legnagyobb gondja (volt), hogy a Samsung okosóráját naponta a töltőre kell dugni. Ez mostantól nem így lesz – amit azonban egyelőre még kénytelenek vagyunk bemondásra elhinni, mert sajnos nem volt szabad 72 óránk megvárni, hogy vajon tényleg ennyi idő kell-e a kütyünek, mire teljesen lemerül.

Samsung Gear 2

A belsőre és a működésre rögtön visszatérünk, előtte azonban gyorsan nézzük meg, hogy mi változott kívül. A Gear 2 és a Gear 2 Neo nagyon hasonlítanak egymásra, ami nem véletlen, egyetlen fontos ponton különböznek, mégpedig abban, hogy csak a Gear 2 készült fémből, a Gear 2 Neo, a budget változat, műanyagból van. Hardveres eltérés, hogy a Gear 2 Neóban nincsen kamera, és ebből adódóan az óra felső részén a Gear 2 nagyobb nyílást tartalmaz, hogy az infra port mellett a kamerának is jusson hely. Ha viszont ezt nem számítjuk, akkor az eltérés már egészen minimális: néhány tized milliméter és pár gramm. A formavilág nem mutat túl sok újdonságot a Galaxy Gearhez képest sem, ugyanakkor fontos előrelépés, hogy most már minden hardver belefért az órába, így semmi akadálya annak, hogy a szíjat lecseréljük. A Samsung oldalról az óra alsó részére költöztette a bekapcsoló gombot is, amely ezen felül új funkciót is kapott, Home gombként is funkcionál így adott esetben nem kell a hosszadalmas visszalapozással bajlódni. Sajnos a vízálló kialakítás miatt az óra töltése továbbra is bölcsős megoldás lesz, hogy pontosan milyen azt sajnos még nem tudni. Nekünk azért lenne egy jó tippünk, a kiállításon használt állványokat szerintünk vennék a felhasználók, mint a cukrot, erre ugyanis elég csak rátenni az órát, nem kell a műanyaggal és a kábel csatlakoztatásával bajlódni.

A hardver, a kamerát leszámítva mindkét Gear 2-nél azonos, 1,63 colos, 320×320 pixeles AMOLED kijelzőt, 1 GHz-es, kétmagos processzort, 512 MB RAM-ot és 4 GB-os ROM-ot kapunk, továbbá víz- és porálló borítást, lépésszámláló funkciót és pulzusmérőt. A Gear 2 kamerája 2 MP-es, videókat pedig 720p-s részletességgel tudunk. A rendszerchip nagyon erős, igazából érthetetlen, hogy a Samsung miért ragaszkodik ekkora teljesítményhez, amikor az óra funkcionalitása ezt biztosan nem igényli. A Kezelőfelület szépen fut, ami nem is csoda persze, hiszen az UI nincsen igazán túlbonyolítva, nincsen nehéz dolga a processzornak. Alapvetően ugyanazokat a képernyőket használhatjuk és ugyanazokkal a mozdulatokkal irányíthatjuk az órákat, mint a Galaxy Geart, és nem változott jelentősen az alkalmazáskínálat sem. A gyári paletta persze bővült a pulzusmérővel, de a teljes app store továbbra is csak nagyjából 100 alkalmazsát számlál.


Samsung Gear 2 Neo

Ami változott az UI-ban, az az, hogy most már lehetőség van a hátlap egyedi beállítására, valamint a korábbinál jóval többféle számlapot választhatunk az órának. Azért szerencsére a fejlesztések ennél nagyobb horderejűek voltak. Az egyik fontos előrelépés az, hogy az infra segítségével távirányíthatjuk a tévét. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy az órát most már szabadabban használhatjuk a telefon nélkül is; a 4 GB-os belső tárhelyre felmásolhatjuk például kedvenc zenéinket, amit aztán BT füles segítségével hallgathatunk, a telefont pedig, mondjuk futás közben, akár otthon is hagyhatjuk. A pulzusmérő is hatékony segítség lehet edzés közben, ha beállítjuk, hogy milyen szintet szeretnénk tartani, akkor a kütyü akár arra is képes, hogy rezgéssel jelezzen, ha akár „alul” akár „felül” kiestünk az optimális tartományból; vagyis hajt, ha kell, illetve visszafog, ha túl nagy a tempó. Az óra kezelése alapvetően továbbra is telefonról működik; a Gear 2 és a Gear 2 Neo kezdetben (mindkét óra április 11-én jelenik meg) 17 Samsung készülékkel lesz kompatibilis, ami a Samsung reményei szerint már elég lesz a sikerhez. Ha nem, akkor a következő lépés nyilván a teljes nyitottság lesz, bár erre szerintünk már nem lesz szükség.

Samsung Gear Fit

A 24-i Galaxy S5 bejelentés érdekessége volt egy harmadik viselhető eszköz, a Gear Fit felbukkanása. Ez egy fitneszre kihegyezett készülék, amely formája alapján sokkal jobban hajaz a riválisok megoldásaira. Tény, hogy jól néz ki, és emellett még könnyű is, mindössze 27 grammos a Fit. És, bár normál microUSB port van rajta, fedél nélkül, szintén vízálló! Ezen egy 1,84 colos, szintén AMOLED kijelző van, amely 432×128 pixeles, és ívelt – merthogy az egész óratest is az, hogy jobban kövesse a csuklónk vonalát. A szíj a Gear Fit esetében is cserélhető, a kommunikáció pedig ugyanúgy Bluetooth 4.0 kapcsolat segítségével, a vezérlés pedig alapvetően szintén az okostelefonos alkalmazás segítségével történik. Ez utóbbi képes automatikusan is letölteni az adatokat, hogy aztán az S Health tárolja és elemezze azokat. A Fit valamivel tovább, négy napig bírja feltöltésenként. Pulzusmérő van rajta, de kamera és infraport nincsen. A kezelése elég érdekes, ugyanúgy teljes képernyős nézetek között lehet lapozni, de a Samsungnál valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet a rövidebb irányt ráállítani erre a feladatra – szerintünk nem volt az, legalábbis a lapozás elég kényelmetlen volt. A Gear Fit alapvetően nem okosóra, de azért ha rajtunk van, és csörög a telefon, akkor meg tudja mutatni, hogy ki keres, valamint lehet vele kezelni a mobil zenelejátszóját is.

Elvileg a Gear Fit is április 11-én fog megjelenni, de ára, ahogyan a Gear 2 és Gear 2 Neo ára is, egyelőre még nem ismert.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00