- 2014. február 27., 11:45
Az orosz vállalat jelentős fejlesztéseket eszközölt, de sajnos ezektől olcsóbb nem lesz a készülék.

Az orosz vállalat jelentős fejlesztéseket eszközölt, de sajnos ezektől olcsóbb nem lesz a készülék.

A Yota Devices éppen egy éve mutatta be a Yotaphone-t, amely azonban csak az év második felében került piacra. A fejlesztések persze nem álltak le közben, így készülőben a Yotaphone 2. Bár a vállalat néhány napja hivatalosan is bejelentette a második generációt, egyelőre még csak prototípusról van szó, amelynek gyártása még legalább hónapokig biztosan nem fog beindulni. Az viszont már most látszik, hogy a fejlesztők igyekeznek az első verzió hiányosságait kijavítani – jó úton járnak, de messze még a cél.

A Yotaphone 2 legfontosabb ismertetőjele természetesen továbbra is a másodlagos E Ink kijejlző, ám fontos változás a korábbi verzióhoz képest, hogy most már ez is érintésérzékeny, így nem kell az előlapi gombokkal vacakolni, ha nemcsak nézni szeretnénk valamit a panelen, hanem csinálni is. Itt persze nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni, éppen elég az, hogy a második verziónál már a hátsó panellel is lehet hívásokat kezdeményezni vagy böngészőt indítani. Legalábbis elméletileg. Utóbbi a végleges verzióban megoldható lesz, egyelőre viszont csak RSS-ből lehet tartalmakat betölteni.

Nyilván az E Ink továbbra sem jó mindenre, videót nézni például az alacsony képfrissítés miatt nem lehet rajta, de simán elképzelhető, hogy akár egy teljes napot is kihúzzunk úgy, hogy a normál kijelzőt be kellene kapcsolnunk. Feltéve, hogy nem őrülünk bele a várakozásba, mert a szoftver jelenlegi állapotában még erősen akadozik – ez így volt tavaly is, de a piacra kerülés idejére a teljesítménybeli gondok megszűntek. Az E Ink használat lehetőségének bővülése mindenképpen jó, hiszen a fogyasztás szempontjából sem elhanyagolható, hogy melyik panel van inkább bekapcsolva! Viszont azt mindenképpen tudni kell, egyelőre nem megoldott rendszerszinten, hogy minden alkalmazás hozzáférjen a hátsó kijelzőhöz, így csak azok a szoftverek tudnak információt mutatni hátul is, amelyeket erre direkt felkészítettek.

Nemcsak az E Ink panel, hanem a színes kijelző is változott: a 720p-s felbontást Full HD részletesség váltotta, a 4,7 colos LCD helyett pedig 5 colos AMOLED-et kapunk. A Yota Devices a hardver többi részét sem hagyta érintetlenül: a rendszerchip most már egy Snapdragon 800-as SoC, a rendszermemória mérete 2 GB, adataink számára pedig 64 GB hely áll rendelkezésre. Legalábbis ez a terv, a vállalat a műsorváltoztatás jogát ugyanis még fenntartja. Sajnos ez azt jelenti, hogy a telefon ára várhatóan nem csökken majd, igaz, az előző modell nem volt vészesen drága.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mobil mikor kerülhet fel a boltok polcaira.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00