- 2014. február 28., 11:09
A kimondottan az idősek igényeire fókuszáló vállalat végre úgy döntött, hogy belevág az okostelefonok fejlesztésébe

A kimondottan az idősek igényeire fókuszáló vállalat végre úgy döntött, hogy belevág az okostelefonok fejlesztésébe is.

Az Emporia neve a rendszeres olvasók számára már ismerős lehet, ez az a vállalat, amelyik elsősorban az idősek igényeit szem előtt tartva fejleszti telefonjait. Termékpalettáján ebből adódóan nem is voltak okostelefonok, a helyzet idén azonban megváltozhat, ugyanis készülőben az első androidos Emporia, a Smart. A készülék természetesen hű marad a gyökerekhez, így a legnagyobb hangsúly továbbra is azon lesz, hogy az idősek igényeit kielégítse a készülék, és elérhető lesz benne a segélyhívás funkció is.

Ennek megfelelően a gyári Android felület (ami egyébként Android 4.4) élből ment a kukába, és nincsenek a szó szoros értelmében vett kezdőképernyők sem. Azaz, hogy vannak, csak éppen ezek tartalmát nem lehet annyira szabadon összeállítani, mert bármilyen más Andoridos telefon esetében. A főképernyőre az idő és az időjárás információk mellett négy hatalmas ikon került, amelyekkel a telefon funkciókat, a fényképeket érhetjük el illetve segítséget kérhetünk. A telefonkönyv (és úgy általánosságban a menü) jóval nagyobb betűkkel és felületekkel operál, mint egy hétköznapi Android, a telefonkönyvben például egy képernyőn csak négy kontakt neve látszik teljesen. Ha a főképernyőn balra lapozunk, akkor a személyi panelre jutunk, amely a legfontosabb funkciókhoz és emberekhez nyújt közvetlen elérést: a telefonkönyvből négy kontaktot helyezhetünk ki ide képpel (gyorshívás), felírhatjuk a saját telefonszámunkat illetve közvetlen gombot kapunk a hangpostához és az elsősegély funkcióhoz is.


Az elsősegély nemcsak innen indítható, hanem a gyártó korábbi telefonjaihoz hasonlóan hardveres úton is, de erről később. Az elsősegély funkció ugyanazt tudja, mint eddig: a készülék az előre beállított számokat hívja sorban, amíg valaki fel nem veszi, és eközben kéz nélküli üzemmódra vált, azaz kihangosítja magát, hogy sikeres kapcsolás esetén rögtön lehessen mondani, mi a baj.

Jobbra lapozva jutunk az okostelefonok értelmét adó alkalmazásokhoz, amelyekből mindig a hét leggyakrabban használt program látszik, illetve van egy „More…” gomb is, amivel az összes telepített szoftverhez hozzáférünk. Az Emporia nem vacakolt saját alkalmazásbolttal, így a telefon bármilyen alkalmazást el tud indítani – ez egyfelől pozitívum, mert nincsen korlátozva a kínálat, ugyanakkor a felhasználói élmény könnyen romolhat a célcsoportnál, hiszen egy sima szoftvert rendszerint nem úgy terveznek meg, hogy a betűméretet például lehessen növelni (és ezt a telefonon futó Android sem tudja automatikusan megtenni).

Az Emporia egyelőre simán csak Smart névre keresztelte a készüléket, de a név még változhat, mert a mobil csak valamikor a negyedik negyedévben fog megjelenni, addig pedig még több mint hat hónap van hátra. A hardver viszont valószínűleg nem fog már változni, és marad a forma is. Amint a képeken látszik, a telefon elég nagy, és bumszli is – a célcsoportot ez aligha fogja elriasztani a vásárlástól, sőt, a legtöbben még örülni is fognak annak, hogy határozottan érezni a készüléket a kézben. A kijelző 4,5 colos, felbontása pedig qHD – ez bőven elegendő, a jó láthatóságot pedig az IPS technológia biztosítja. A kakaót egy négymagos MTK rendszerchip adja, amely ugyan csak 1 GB memóriával tud gazdálkodni, azonban véleményünk szerint a teljesítmény a célcsoportnál nem lesz szűk keresztmetszet, arra legalábbis nem számítanánk, hogy nagypapák, nagymamák tömegével futtatnak majd alkalmazásokat párhuzamosan (tisztelet a kivételnek persze). A telefonhoz jár egy stylus is, amit furcsa módon nem a készülékbe kell bedugni, ha éppen nem használjuk, hanem egy oldalra kilógó pántba. Ennek magyarázata az, hogy ide az anyag rugalmassága miatt könnyebb betalálni.

A stylus maga pedig azért jár a telefon mellé, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősebbek hajlamosak ujjbeggyel nyomkodni a mobilt, és ha csak a köröm ér a kijelzőhöz, akkor ugye nem történik semmi. Az idősebbek ragaszkodnak a dedikált híváskezdeményező gombhoz is, ezért a készülékre került „felvevő” és „letevő” gomb is. Oldalt külön gomb jár továbbá a hangerő szabályozásához, a fényképező indításához és a LED-es lámpa bekapcsolásához is. A hátlapon pedig ott figyel az S.O.S. gomb is, amelyet megnyomva a készülék azonnal segélykérő üzemmódba kapcsolható.

Végül még egy dolog: az Emporia korábban úgy oldotta meg a telefonok töltését, hogy ne kelljen figyelni arra, hogy a töltő kábelét milyen irányban dugjuk be. Most viszont microUSB port szolgál a töltésre, így egy ötletes megoldással a kábel fejét növelték meg a mérnökök, és az USB mellé egy műanyagtüskét is beépítettek, így jelezve a csatlakoztatás irányát.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00