- 2015. március 2., 17:07
Amelynek neve Samsung Pay lesz, és ha minden jól megy, akkor a nyáron már el is startol. És jön Európába is.

A Samsung minden tekintetben szeretne az Apple nyomdokaiba lépni, így számunkra egyáltalán nem volt meglepő, hogy a korai vállalat saját fizetési rendszert jelentett be Samsung Pay néven. A dolog már csak azért sem volt meglepetés, mert a Samsung pár hete vásárolta meg a LoopPay nevű vállalatot, amely éppen fizetési rendszerekkel foglalkozik – vagyis a Samsung a saját fejlesztés helyett inkább megvásárolt egy kész rendszert. Amivel végül is nincs is semmi gond, ha a dolog működik, és úgy tűnik, hogy ez lesz a helyzet: a szolgáltatás ugyanis nemcsak az NFC alapú tranzakciókat fogja támogatni, hanem az MST (Magnetic Secure Transmission) alapúakat is, amely a csak mágnescsíkot elfogadó helyeknél is lehetővé teszi a biztonságos fizetést. A Samsung éppen ez utóbbitól várja, hogy igazán népszerűvé tegye a mobilos bankkártyás fizetést, és azt ígéri, hogy megjelenésekor a rendszer sokkal de sokkal több helyen lesz használható, mint a simán NFC alapú Apple Pay.

A dolog egyébként elég trükkös, mivel a telefon olyan mágneses jelet bocsát ki, amelyről a terminál azt hiszi, hogy lehúztuk rajta a kártyát. A biztonságot természetesen ugyanaz a megoldás adja, mint az NFC-s vásársásnál, vagyis az ujjlenyomat-olvasó. Valamint a tokenek használata: minden tranzakció egyedi azonosítót kap, a bankkártya adatok pedig nem is cserélnek gazdát. Mivel mindegyik azonosító csak egyetlen egyszer használható, ha az adatokat ellopják, akkor sem mennek vele semmire. Azt ugyanakkor még nem tudjuk, hogy a chipes kártyákat ezzel a megoldással lehet-e szimulálni; az USA-ban egyelőre a plasztikok túlnyomó többsége nem rendelkezik biztonsági chippel, így ez a kérdés ott másodlagos. Európában ugyanakkor évek óta nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amely nem tartalmaz chipet; valami megoldás biztosan van, mivel a Samsung azt ígéri, hogy a rendszer meg fog jelenni Európában is. De nem első körben, ez a megtiszteltetés – nem túl meglepő módon – az USA-t és Dél-Koreát éri. Hogy pontosan mikor, azt még nem tudni, de a Samsung nyári indulást célzott meg.

A koreai gyártó egyébként már most rengeteg parnerrel megállapodott, így többek között a MasterCard, a VISA, az American Express, a Bank of America, a Chase, a Citi, a US Bank, a First Data és a Snychrony is megtalálható a partnerek között.

Címkék