- 2015. március 4., 10:56
Az időseknek szóló, de okostelefonokat is gyártó vállalat csavart egyet, és visszahozta a fizikai billentyűzetet.

Az Emporia az a vállalat, amely az okostelefonok megérkezése után is elég sokáig kitartott a sima, csak telefonálásra alkalmas készülékek gyártása mellett, persze nem véletlenül: a gyártó elsősorban azoknak szánja készülékeit, akik koruknál fogva már nem látnak annyira jól és nem is igazán tudnak megbarátkozni az új megoldásokkal. Aztán szépen lassan eljött az az idő, amikor a cég úgy gondolta, hogy a butatelefon mellett érdemes megpróbálkozni okostelefonnal is: a tavalyi Mobile World Congressen bemutatkozott az Emporia Smart, a cég első okostelefonja

Most pedig a második. Ami valójában pontosan ugyanazt tudja, mint az első, csak éppen kapott egy fizikai billentyűzetet is. Hogy az osztrák gyártó mennyire másképpen képzeli el a technológiai megoldásokat, arra remek példa a megvalósítás: a telefont minimális áttervezéssel sikerült felvértezni a fizikai gombokkal, mégpedig úgy, hogy ezeket egy lehajtható panel tartalmazza. A készülék természetesen érzékeli, hogy a billentyűzet fel vagy le van-e hajtva, és ettől függően használja a kijelzőnek csak a felső részét vagy a teljes felületét. Ha nem kellenek a gombok, akkor azokat teljesen hátrahajthatjuk, ahol mágneses rögzítés gondoskodik arról, hogy használat közben ne legyenek útban.


Ezt leszámítva a telefon oly annyira egyezik a tavalyi modellel, hogy az egy éve készült írásunkat szinte szó szerint idemásolhatnánk – ezt nem tesszük meg, akit érdekelnek a részletek, az kattintson ide.

Aki pedig beéri a legfontosabbakkal is, annak mondjuk máris, hogy a telefon 4,5 colos, qHD felbontású kijelzőt kapott, amelyet nemcsak ujjal, hanem a mellékelt tollal (stylus) is lehet vezérelni, a töltő pedig bumszli (könnyen fogható fejet) és irányzékot segítő tüskét is kapott. Az operációs rendszer az Android 4.4, amely a gyári helyett teljesen áttervezett, nagyobb ikonokat és feliratokat tartalmazó interfészt tartalmaz. Az extra funkciók között – például – gyors segélyhívás lehetőségét is megtaláljuk. Ez utóbbihoz ráadásul egy külön gomb is került a telefonra, hogy baj esetén tényleg egyetlen mozdulattal tudjuk értesíteni az előre beállított kontaktot.

A készülék forgalmazása a tervek szerint még az első félév során megindulhat, árat egyelőre nem sikerült kiszednünk a gyártóból. Update: de, mégis sikerült. A telefont március végétől lehet majd megvásárolni 300 eurós áron, Németországban és Ausztriában.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00