- 2016. február 22., 07:59
A megújult G5 mellé több kiegészítőt is bemutatott az LG, így önjáró biztonsági kamerát és fotómarkolatot is.

Az MWC előtt pár nappal kiszivárgott már egy kép arról, hogy a G5-höz egy fotómarkolatra emlékeztető kiegészítőt is lehet csatlakoztatni – mint most kiderült, ez valóban így is van. Mindennek az alapját a külső gyártók felé is nyitott Playground platform adja, amely lehetővé teszi, hogy a telefon alsó, levehető része helyett (is) extra képességekkel rendelkező fedeleket fogadjon a gép.


A kiszivárgott fotón látható LG Cam Plus egyébként a koreaiak saját gyártmánya, és alapvetően a G5-ről a fotósoknak hiányzó kezelőszerveket pótolja, illetve az akkumulátort egészíti ki 4000 mAh-sra. Az extra gombokkal egyrészt kezelhetjük a zoomot (ez az oldalsó tárcsa feladata, ami sajnos elég puhán jár, nekünk jobban tetszett volna valami határozottabb ellenállás, esetleg finom „recegés”), van egy kétfokozatú exponálógomb, míg az utolsó billentyű a galériához ad hozzáférést. A Cam Plus, bár valamivel vastagabb lesz tőle a telefon, még nem teszi azt hordozhatatlanná.

A következő, immár külső partnerrel készülő kiegészítő az LG Hi-Fi Plus, amely a Bang&Olufsennel történő együttműködés eredménye, és mint ilyen, támogatja a B&O Play-t is. A kütyü két félből áll, ebből az egyik csatlakozik a telefon aljára, a másikhoz pedig az erősítőt vagy fülhallgatót köthetjük, a belé épített jó minőségű DAC és előerősítő pedig gondoskodik a normál telefonnál jobb hangzásról. Fülesből egyébként a B&O H3 jár a készülékhez, ami nem rossz választás.


Playgroundos, de már nem a telefonhoz csatlakozik az LG 360 Cam, amely egy 360 fokban látó kamera – videókat és fotókat egyaránt készíthetünk vele, két érzékelőjével összesen 16 Mpixeles képeket készít, amelyeket nemcsak a G5-ön nézhetünk meg rögtön, de a StreetView-ba is feltölthetjük (természetesen belső memóriája is van, így önállóan használható). Ide kapcsolódott a StreetView bejelentése, mely szerint mostantól az elfogadott 360-as panorámák nem butítva, hanem a maguk teljes felbontásában kerülnek majd eltárolásra.


A 360 Cam kötelező társa a 360 VR, amely egy lecsupaszított VR szemüveg. A keskeny készülék saját LCD panelekkel rendelkezik, ezek felbontása oldalanként 960×720 pixel, a látvány pedig elvileg megegyezik azzal, mintha egy 130 colos képernyőt néznénk 2 méter távolságból. A VR 360 természetesen csak a G5-tel összekötve működik (ezért is volt szükség valószínűleg az USB 3.0-ra, amivel akkor már az USB-C-t választották), belsejében pedig giroszenzorok vannak, az aljába pedig fülhallgató dugható. Az élmény jó, de a rendszer képességei azért elmaradnak nemcsak a dedikált megoldásoktól, de a Samsung Gear VR-tól is, a mozgás kevésbé folyamatos, a külvilág fényei pedig még a mellékelt napellenzőn keresztül is bejutnak, főleg akkor, ha szemüvegesek vagyunk.

Az eddigieknél kevésbé tűnik értelmesnek, de jópofa az LG Rolling Bot, amelyet ránézésre BB-8 ihletett, egyedül a feje hiányzik. A két félgömb közé illesztett és azok segítségével minden irányban közlekedni illetve nézni képes 8 Mpixeles biztonsági kamerával kombinált drónt távolból tudjuk távirányítani, de önálló járőrözésre is képes, így távollétünkben is ellenőrizheti a lakás minden pontját (legalábbis ami nincs lépcsővel vagy magasabb küszöbbel elválasztva). A készülékbe microSD kártya is helyezhető, így a felvételek tárolására is van mód. Az LG-nél a háziállatok szórakoztatására is gondoltak, a Rolling Bot ugyanis hangszórót és beépített lézerpointert is kapott a macskák nagy örömére, illetve képes különféle okosotthonos kütyüket is távirányítani infrán, Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on keresztül.

Végül az utolsó Playground eszköz az egyelőre még béta állapotú LG Smart Controller a Parrottól, amelybe beültethetjük a G5-öt, és akkor azzal, illetve az egy darab tekerővel egy kézből tudunk távirányítani Parrot drónokat. Ez jelen pillanatban még béta állapotú, de tulajdonképpen a többi eszközről sem tudni, hogy pontosan mikor és mennyiért kerülnek majd a boltokba.

Az LG egyébként esküszik arra, hogy a G5 „barátainak” kezelése nagyon egyszerű lesz. Minderre egy központi alkalmazás szolgál, az LG Friends Manager, amelyben három koppintás a csatlakoztatható kiegészítők beállítása.

Hozzászólások