- 2016. február 23., 16:23
Elsősorban nem is a sebesség, hanem az alacsony késleltetés az, amelyből profitálni lehet majd.

Viszont pechünkre az alacsony késleltetés nem egy olyan dolog, amit jól lehet demózni, így a bemutatókra marad a legnagyobb elérhető letöltési sebesség megvillantása. Ami egyébként nem volt piskóta: az Ericssonnál 25 Gbps-os tempót sikerült elérni, mégpedig az egyelőre még csak prototípusként létező 5G-s eszközökkel és MU-MIMO eljárással. A teszt érdekességét az adja, hogy ez még messze nem az elméleti maximum, így ahogyan a berendezések fejlesztése tovább zajlik majd, valószínűleg újabb és újabb rekordokról is fogunk hallani. A teszt maga viszont valódi, de egyébként más szolgáltatáshoz nem használt környezetben futott, így joggal bízhatunk benne, hogy az 5G specifikációt támogató eszközök hamarosan megjelenhetnek a mindennapok során használt hálózatok üzemeltetésében is. Erre egyébként most 2020 a céldátum, de a fejlesztések üteme és az ötödik generációs hálózatokat támogató mobilok megjelenésének pontos időpontja ezt bármilyen irányba eltolhatja valamelyest.

MWC 2016: Ericsson stand

Az Ericsson 5G Radio prototípusai jelenleg 12 Gbps felhasználónkénti mobiladat-átviteli sebességre képesek, a valós hálózati környezetben pedig a MU-MIMO eljárással és az antennanyaláb követésével 25 Gbps-os határt is sikerült átlépni letöltési irányban. Az NTT DOCOMO és a Korea Telecom nem sokkal korábban már próbálgatta a rendszert Svédországban, először akkor érték el a 25 Gbps-os határt; itt az MWC-n ezt a kísérletet ismételték meg még egyszer.

Az Ericsson azonban elsősorban nem a nagy adatátvitel sebességben látja a potenciált, hanem abban, hogy az ötödik generációs hálózatok sokkal alacsonyabb késleltetéssel üzemelnek majd, ami az IoT szempontjából sokkal fontosabb jellemző: amikorra eljutunk oda, hogy minden mindennel kommunikál, nem az átadandó információ mennyisége, hanem a kapcsolat felépítésének időtartama lesz inkább a szűk keresztmetszet.

Hozzászólások