- 2017. december 11., 08:00
A Synology egyik legkisebb NAS-át láttuk vendégül; ilyen az, ha már a belépő szint is komoly erőt képvisel.
Hirdetés

A Synology hálózati adattárolói között egyszerűbb modelleket éppúgy találunk, mint olyan eszközöket, amiknek nagyvállalatok vehetik hasznát. Természetesen számunkra alapvetően azok a NAS-ok érdekesek, amelyek otthonra készültek; ebben a szegmensben a tajvani gyártó a j sorozatot indítja. Mostani tesztünk alanya kétlemezes: a Synology DS218j járt nálunk.

Külső

A NAS-ok világa nem az a terület, ahol a gyártóknak évről évre valami újat kell felmutatniuk dizájn terén. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a DS218j gyakorlatilag pontosan úgy néz ki, mint a három évvel ezelőtti változat, a DS215j – vagy az egy évvel később megjelent, HDMI-kimenettel szerelt DS216play. Utóbbi egyébként nálunk is megfordult teszten.

A DS218j előlapja és fedele műanyagból készült, a váz viszont természetesen fém. A külső aszimmetrikus, és ez nemcsak az előlapra, hanem a felső részre is értendő: a levehető bal oldali rész és a fix rész közötti elválasztás sem középre esik. A műanyaggal alapvetően nem lenne gondunk, viszont a fényes felületeket nem szeretjük annyira, mert könnyű megkarcolni – igaz, egy NAS esetén ez azért nem annyira fontos szempont, lévén hogy egy fix helyen tárolt eszközről van szó. Meg persze a NAS az ujjlenyomatokat is gyűjti. A bekapcsoló gomb mellett természetesen a visszajelző LED-ek is az előlapra kerültek, USB csatlakozót viszont csak hátul találunk.

Szerelhetőség szempontjából a kütyü nagyon jó: a levehető oldalsó rész kényelmes szerelhetőséget biztosít, a váz és a beépítendő merevlemezek közötti gumifeltét valamint a gumitalpak kombinációja pedig elég hatékonyan nyeli el a rezgéseket. 7200 rpm-es HDD-kkel azért még így sem biztos, hogy az asztalig nem jut el legalább egy minimális vibráció, így elképzelhető, hogy további házi praktikákra is szükség lesz, ha teljes csendet szeretnénk. A ventilátor nem fog bezavarni, az teljesen biztos, mert a 92 mm-es légkavaró teljes csendben végzi feladatát. Habár elsőre úgy tűnhet, hogy a NAS csak 3,5 colos merevlemezeket fogad, van lehetőség 2,5 colos meghajtók (akár HDD akár SSD) beépítésére is.

Korábban már említettük, hogy az USB csatlakozók hátul vannak; szám szerint kettőről van szó, és mind a két csatlakozó a 3.0-s szabványt ismeri. A hálózati kapcsolathoz természetesen gigabites Ethernet csatolót kapunk, és mivel otthoni kütyüről van szó, be kell érnünk egyetlen egy porttal (ami persze nem akkora baj).

Hardver

A Synology DS218j hardvere pontosan annyit tud, amennyit kell; se többet se kevesebbet. Az alaplapra kétmagos, 1,3 GHz-es rendszerchip és 512 MB RAM került, ami bőven elegendő tartalékot biztosít ahhoz, hogy a NAS 4-8 klienst kiszolgáljon adatokkal, és persze a kezelőfelület valamint az alkalmazások többsége is megfelelő sebességgel fut. Nyilván azt senki sem fogja elvárni egy NAS-tól, hogy webszerverként is villámgyors legyen; használhatjuk a DS218j-t erre a célra is, de csak akkor, ha alacsony forgalom lebonyolítását tervezzük.

HDD-ből legfeljebb kettőt használhatunk. Egy HDD-vel 16 TB a legnagyobb elérhető kapacitás (ez még nem használható ki, mert nincsenek ilyen nagy HDD-k), két meghajtóval pedig 24 TB a csúcs. Nagy meglepetés nincs a támogatott RAID módokban, a NAS – amellett, hogy a HDD-ket külön egységként is tudja kezelni – a JBOD, a RAID 0, RAID 1 és SHR üzemmódokat támogatja. Utóbbi a Synology Hybrid RAID rövidítése, lényege pedig az, hogy a NAS külön felhasználói beavatkozás nélkül is gondoskodik az optimális kihasználtságról. Egy kétlemezes NAS-nál igazán nincs sok előnye az SHR-nek, legfeljebb akkor, ha később a kapacitást bővíteni szeretnénk, mert erre az adatok megtartása mellett is van lehetőség.

A NAS-ban lévő HDD-ket a rendszer ext4 fájlrendszerrel fogja használni, az USB csatlakozón keresztül bekötött adattárolók viszont ext3, FAT, exFAT, NTFS és HSF+ rendszerűek is lehetnek.

Címkék