- 2018. április 9., 21:00
A QNAP-tól ezúttal egy otthoni környezetbe vagy kisebb irodákba szánt, kétlemezes NAS-t kaptunk tesztelésre.
Hirdetés

Külső

A QNAP termékpalettáján rengetegféle NAS-t találunk, a készülékek között van otthoni célra tervezett masina szép számmal, de olyan típusok is akadnak, amelyeket inkább irodai környezetbe vagy szerverek mellé szán a vállalat. Számunkra természetesen elsősorban az otthoni célra készült modellek a fontosak, így mostani tesztünkhöz is SOHO kategóriás típust, mégpedig a TS-232P2-t választottunk. Habár a QNAP-nak vannak olyan hálózati adattárolói is, amelyek direkt nappali konform dizájnt kaptak, a TS-232-es sorozat nem tartozik ezek közé: külsőre egy teljesen átlagos NAS-ról van szó, amelynek felépítése több korábbi modellről is ismerős lehet. Például a másfél éve nálunk járt TS-431+-ról is, azzal az eltéréssel persze, hogy mostani tesztalanyunkat nem négy, hanem csak kettő merevlemez fogadására készítették fel.

A NAS tervezésekor a szép külső nem igazán volt tehát szempont, a kütyü annyiban kompatibilis egy átlagos szoba hangulatával, hogy nem szürke-fekete, hanem szürke-fehér borítást kapott. A szürke szerencsére ezúttal sem hangsúlyos, csak egy vékony csíkot kapunk, amely az előlapon és a felső részen fut végig. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, noha a hátlapon kívül minden műanyaggól készült. Az előlapot a merevlemezek beszereléséhez szükséges fiókok „kilincsei” uralják, a visszajelző LED-ek (állapotjelző, LAN, USB, HDD 1-2), a gombok (bekapcs., backup) és az egyik USB 3.0 csatlakozó pedig a díszítő csíkban kaptak helyet. Ez elsősorban akkor jön jól, ha hordozható merevlemezt vagy USB sticket szeretnénk a NAS-hoz csatlakoztatni, és annak tartalmáról biztonsági másolatot készítenénk.

További érdekességeket hátul találunk: két gigabites Ethernet csatlakozót, további két USB 3.0 portot valamint a hűtőventilátort, ami sajnos – lévén, hogy nagyobb hely nem volt – 70 mm-es. Mint minden „rendes” NAS-nál, ide került a tápegység csatlakozója és a reset gomb is. A tápegység külső, de ezen egy NAS esetében nem kell meglepődni.

A QNAP TS-232P2-t szerencsére a garancia elveszítése nélkül is szét lehet szedni; erre nem a merevlemezek beépítése miatt lehet szükség, hanem akkor, ha a ventilátort szeretnék esetleg kicserélni – de erről később. Visszatérve a merevlemezekre, a HDD-ket elölről lehet beszerelni, mégpedig úgy, hogy a fiókokat egyszerűen csak ki kell húzni, és a meghajtókat a rögzítési pontok segítségével a fiókhoz kell erősíteni. Furatok nemcsak 3,5 colos HDD-khez vannak, hanem 2,5 colos meghajtókhoz is – praktikusan ezekre akkor lesz szükség, ha az 2,5 colos HDD-ket vagy SSD-ket használunk. A csavarozást nem lehet megspórolni, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. A tálcák műanyagból készültek, és nincsen rajtuk olyan gumibetét, ami a rezgéseket el tudná nyelni; ennek ellenére 5400 rpm-es meghajtókkal nem kell aggódni a vibráció miatt.

Üzembe helyezés, telepítés

A fiókokat egyszerűen csak a rajtuk lévő retesztelő kifelé húzásával tudjuk kivenni, visszaszerelésnél pedig a fenti rögzítő pöcköt kell figyelni; ha ez a helyére került, akkor a reteszelőt befelé nyomva tudjuk a fiókot a HDD-vel együtt a helyére pattintani. Az előző részben már említettük, hogy 3,5 és 2,5 colos merevlemezeket is használhatunk, viszont a csavarozást nem fogjuk tudni megspórolni. De legalább a szereléshez szükséges csavarokat a QNAP adja, 8-8 darabot kapunk a 3,5 colos és 2,5 colos merevlemezekhez használható rögzítőkből egyaránt. A fiókok és a „váz” közötti rezgéscsillapítás hiányát a gumitalpak helyettesítik, és a feladat nem is tűnik megoldhatatlannak – viszont ha 7200 rpm-es HDD-ket használunk, akkor már nem bizonyulnak elegendőnek. Mondjuk ehhez azért hozzá lehet tenni azt is, hogy a 7200 rpm-es meghajtók vibrációjával a legtöbbször a köztes csillapítás sem tud mit kezdeni. Sajnos azonban nemcsak a merevlemezek hangja lesz zavaró, hanem a ventilátor hangja is, amely még a legalacsonyabb fordulatszámon is hallható; hangosnak semmiképpen sem mondható, de szerintünk illett volna megoldani azt, hogy legalább alapjáraton hang nélkül üzemeljen a NAS. Annyi szerencse van a dologban, hogy ha veszünk egy halk légkavarót, akkor azt minden további nélkül átszerelhetjük – csak arra vigyázzunk, hogy fordulatszám-szabályzós (4 tűs csatlakozóval ellátott) légkavarót válasszunk!

A NAS-ban az Annapurna Labs AL-314-es processzora van, amely egy ARM alapú chip, négy maggal és 1,7 GHz-es működési frekvenciával. A nálunk járt típusban 1 GB RAM volt, de a QNAP adja a kütyüt 4 GB RAM-mal is. Bővíteni 8 GB-ig lehet, de csak a meglévő RAM cseréjével, mert az alaplapon mindössze egyetlen SO-DIMM foglalat található. A processzor teljesítménye otthoni környezetben többnyire elegendő, de azért lehet találni olyan helyzeteket, amikor a határon üzemel.

Az operációs rendszer egy 512 MB-os NAND flash chipre kerül, ezt nem lehet bővíteni – de a hely elég lesz akkor is, ha sok alkalmazást telepítünk, mert az appok nem a NAND chipre, hanem a beépített HDD-re kerülnek. A NAS a dobozból kivéve akár egyből használható, de célszerű megnézni, hogy nincs-e hozzá frissítés; ha van, akkor pedig telepítsük is az új verziót!

»1 - Külső, üzembe helyezés
Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00