- 2018. május 17., 08:00
Manapság már egészen olcsón is lehet olyan montort venni, ami szinte minden helyzetben remek teljesítményt nyújt.
Hirdetés

Ismét egy Acer monitort járt nálunk, ezúttal az SA230-as típust teszteltük le alaposan; a kijelző minden téren hozza a gyártótól megszokott szintet. A kellemes megjelenésen túl gyors válaszidejének köszönhetően széleskörű használatóságot is fel tud mutatni.

Dizájn

Szerencsére régen elmúltak már azok az idők, amikor egy valamire való, 23 colos monitortért súlyos százezreket kellett otthagyni a pénztárnál: mostani tesztünk alanya 35 ezer forint körüli áron kapható. Persze ezért az árért nem várhatjuk el a temérdek extrát és azt sem, hogy a kijelző FPS játékokhoz is ideális társ legyen, az Acer SA230 minden más esetben viszont remekül képes helyt állni. És nem utolsó sorban dizájnja is teljesen rendben van!

Az árkategória alapján azon nem szabad meglepődni, hogy mind a keret mind az állvány műanyagból készült, viszont az összeszerelés minőségére nem lehet panasz, az pedig külön plusz pont, hogy az Acer az SA230 esetében is a káva nélküli kialakítást választotta: az előlap és a keret síkban ezúttal sem válik el egymástól. Az LCD-panelt fent és két oldalt így csak egy nagyon vékony keret öleli körbe. Az alsó részen viszont ezúttal is megmaradt a keret, legnagyobb részben azért, mert a háttérvilágítást adó LED-eket is el kell valahol helyezni.

A monitor kialakítása ettől eltekintve teljesen minimalista, a felépítésből adódó extra funkciókat – a teljesen fapados monitoroknál is meglévő dönthetőségen túl – sem érdemes keresni. A talp és a nyak egyébként külön kerül elő a dobozból, de a monitort a szárnyas csavarnak hála szerszámok nélkül is pillanatok alatt össze lehet pattintani.

Fentebb már említettük, hogy az összeszerelés minőségével nincs gond, és elmondható a kijelzőről az is, hogy a műanyagok sem keltik az olcsóság érzetét – bár annak jobban örültünk volna, ha a talp nem fényes. A monitor a felső részen nagyon vékony, mindössze 6 mm vastag, lent viszont kissé kiszélesedik, mégpedig az elektronika miatt; de vastagnak azért itt sem mondanánk a monitort. A kezeléshez szükséges gombok is ide, a káva alsó részére kerültek; mellettük van a bekapcsolást jelző LED is, amely tompa, kék színű fénnyel világít.

Mivel alapmodellről van szó, a csatlakozókínálat a minimumra szorítkozik: az analóg D-Sub csatlakozó mellett egy DVI és egy HDMI várakoznak bevetésre készen. Ebben a típusban nincs beépített hangszóró sem (ezért nem hullajtottunk könnycseppeket). A tápegység nem túl meglepő módon külső.

Panel, elektronika

A monitorban egy 23 colos, IPS LCD-panel található, Full HD (azaz 1920×1080 pixeles felbontással). A képarány ebből következően 16:9-es. Mivel az Acer SA230 alapvetően a belépő szintet képviseli, nemcsak a dizájn mentes az extráktól; az elektronika tudása is az alapokra korlátozódik. A képfrissítési frekvencia például szigorúan 60 Hz, a statikus kontraszt pedig 1000:1-hez, bár ez inkább a paneltechnológia korlátja. A legnagyobb fényerő papíron 250 nit, ami nem túl sok – viszont a mérésekből látszik majd, hogy a panel ezt minimális mértékben túlteljesíti. Plusz pont, hogy a fényerő szabályozása direktben, a LED-ek fényerejének szabályozásával történik, vagyis a kép villódzásmentes. A 4 ms-os G2G válaszidő viszont nem rossz, és előrevetíti, hogy a monitor játékra is alkalmas. Nyilván nem fogja tudni felvenni a versenyt a direkt játékokra kitenyésztett társaival, de nem fog megijedni, ha néha egy kis szimulátorozáshoz vagy autóversenyzéshez szottyan kedvünk.

A menüben négyféle előre definiált színprofil közül választhatunk; az ECO, a standard, a grafikus és a mozi üzemmódok között azonban túl nagy eltérés nincsen. A profilokkal azért sem érdemes annyira foglalkozni, mert amint bármilyen paramétert átállítunk, az elektronika átvált az egyéni profilba, finomhangolásra csak ebben az üzemmódban van lehetőség. Az alapbeállítások átlagosak, minden színprofil esetében 3 és 4 közötti átlagos deltaE-t mértünk – vagyis ha pontos színeket szeretnék, akkor nem árt a műszeres kalibráció. A helyzet egyébként normál módban a legjobb, 3,3-as átlagos és 7,1-es legnagyobb deltaE-vel, valamint 2,1-es gammával. Kontrasztnak 955:1-et mértünk, a legnagyobb fényerő pedig ebben az üzemmódban 219 nit volt. Egyéni beállításokkal 265 nites fényerőt is el lehet érni úgy, hogy a színhelyesség lényegesen nem változik.

Műszeres kalibrációval gyakorlatilag tökéletes eredményt érhetünk el: az sRGB színtér (szinte) teljes lefedése mellett 0,5-ös átlagos és 1,3-as legnagyobb deltaE-t mértünk, 2,2-es gamma és IPS-paneltől kiváló, 0,1 nites fekete mellett. Természetesen lemértük a fogyasztást is; normál módban a kijelző 21 wattot fogyasztott, optimális beállítással viszont beérte 16 wattal is.

»1 - Dizájn, panel, elektronika
Címkék