- 2018. december 4., 12:00
Három Wear OS-t használó okosórát tesztelünk; a TicWatch Pro mellett az E és S változatok jártak nálunk.
Hirdetés

Külső

TicWatch Pro

A három óra közül a TicWatch Pro változat jelenti a prémium modellt, és ez nemcsak külseje alapján látszik, hanem a belső értékeknél is megmutatkozik. Az óra természetesen követi a trendeket, így kerek számlapos, teste pedig a lehetőségekhez képest kompakt. A felépítés minősége teljesen rendben van; a gyártó a kettős anyaghasználatra voksolt. Az óra alapvetően műanyagból készült, de felső és alsó része fémből van, míg a szíj esetében a szilikont és a bőrt párosította a Mobvoi, így az egyszerre strapabíró és mutatós is. A szíj szabványos méretű, így igény esetén lehet cserélni – de erre szerintünk nincs szükség, mert a gyári is jól mutat.

Az órán két gomb helyezkedik el, amelyek közül a felső a Wear OS-nél szokásos funkciókat látja el, az alsó működése pedig személyre szabható – erről később. Az óra hátsó részére került a töltéshez szükséges négy darab csatlakozó valamint a pulzusmérő. Az óra szélessége 45 mm, tömege pedig 53,5 gramm.

TicWatch Sport és TicWatch Express

A másik két modell a sportosabb vonalat képviseli; közöttük tudásban nincs különbség, viszont a dizájnban van pár eltérés. A TicWatch E követi a minimalista vonalat; egyetlen felesleges ív, felesleges plusz elem nincs a teljes egészében műanyagból készült, vékony keretes készülékházon. Ezen az órán csak egyetlen gomb van – érdekesség, hogy ez viszont a bal oldalra került. Ennek túl nagy jelentőséget nem érdemes tulajdonítani, mert a gomb helyzete megszokható, ráadásul aki a jobb kezén hordja az órát, annak ez az elrendezése még jobb is.

Ennek az órának is kerek számlapja van, a körülötte húzódó keret pedig vékony, így az óra kisebb és könnyebb is, mint a TicWatch Pro. A szíj teljesen egészében szilikonból készült, és nagyon rugalmas, így a három típus közül ez az óra viselhető a legkényelmesebben. Az óra hátlapján szintén a töltéshez használt érintkezők valamint a pulzusmérő helyezkednek el. A pánt természetesen cserélhető. Az óra átmérője 45 mm, tömege pedig 45,5 gramm.

A Sport verzió hozzánk fehérben érkezett, de ez az óra is létezik feketében. A legfontosabb különbség az S és E típus között az, hogy a sport verzió gyűrűjére a perc jelzések is felkerültek – emellett pedig azt érdemes még kiemelni, hogy a jobb ellenállóság kedvéért ennek a típusnak a pántja keményebb szilikonból készült. A pánt elvileg ennél a modellnél is cserélhető, azonban a fülek és a pánt alakja éppen passzol egymáshoz, ezért egy alternatív megoldás túl jól ennél a típusnál nem mutatna. 44 mm-es átmérő mellett ez az óra 41,5 grammot nyom.

Hardver

A TicWatch Pro a Qualcomm Snapdragon 2100-as rendszerchipjére épül, amely mellé 512 MB RAM és 4 GB-os belső tárhely kerül. A Qualcomm chipje a legjobban felszerelt rendszerchip, amely okosórába kerülhet; van benne GPS, NFC, WiFi (n-es, 2,4 GHz-es) és Bluetooth 4.2 is. Az óra legnagyobb érdekessége az, hogy két kijelzőt tartalmaz: a fő panel egy 1,39 colos, 400×400 pixeles OLED, ezt azonban a gyártó kombinálta egy, a régebbi kvarcórákról ismerős, monokróm LCD-vel. Ennek pedig elsősorban az az értelme, hogy az óra így kétféle üzemmódban tud működni: okosóraként vagy egyszerű karóraként. Előbbi esetben jellemzően kétnapos, utóbbi esetben viszont akár harmincnapos üzemidőre is számíthatunk – ha pedig az óra saját maga kapcsolgat a kijelzők között, akkor feltöltésenként 5-7 napos készenlét várható el tőle. A 415 mAh-s akkumulátor töltéséhez egy bölcsőt használhatunk.

A belsőt tekintve teljesen azonos TicWatch S és E modellekbe már nem Snapdragon 2100-as rendszerchip került, hanem MediaTek MTK2601 lapka – a RAM és a ROM viszont ugyanakkora. A MediaTek chipje négy helyett csak két magot tartalmaz, és nincs benne NFC sem – valamint kevésbé energiatakarékos, de a kétnapos rendelkezésre állást ezek az órák is hozzák azért. Az egyéb képességeket illetően olyan eltérés nincs, ami az órák használatát jelentősen befolyásolná. A kijelző ebben a két típusban is 1,4 colos és OLED, 400×400 pixeles felbontással, ami 287 DPI-nek felel meg – de másodlagos, monokróm LCD ezekben az órákban nincs.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00