- 2019. október 31., 08:00
A projektor már rég nem úri huncutság: az Acer például már a középkategóriás tévék árában is tart jó minőségű kivetítőt.
Hirdetés

Értékelés

Acer H6530BD projektor
Előnyök

• nagy fényerő
• jó képminőség
• csendes
• hosszú lámpa élettartam

Hátrányok

• csak elektronikus trapéz korrekció
• csak egy HDMI
• a beépített hangszóró gyenge
• szűk zoom tartomány

Sokan osztják azt a véleményt, hogy aki igazi mozi élményre vágyik, az nem vacakol a tévékkel, hanem vesz egy projektort. Az Acer H6530BD egy jó belépő a kivetítők világába; 190 ezer forintos árával alig kerül többe, mint egy nagyméretű, középkategóriás tévé, mégis jó képminőséget nyújt. A kütyü a 4K felbontással adós marad, viszont cserébe egy átlagos nappaliban is 3-4 méteres képet nézhetünk.

Külső

Régebben egy projektor meglehetősen drága mulatságnak számított, ma viszont már rengeteg a kedvező árú termék ebben a szegmensben is; több olyan kütyü is van, amelynek ára egy középkategóriás tévé árával vetekszik. Persze a projektor nem való mindenkinek: a kivetítőket továbbra is akkor ajánljuk, ha valaki elsősorban filmeket néz. Egy tévé mindig is jobb választás lesz sportközvetítésekhez, arra pedig gondolni sem merünk, hogy valaki brazil szappanoperákkal akarjon megbecsteleníteni egy projektort.

A kivetítőknél a dizájn többnyire funkcionális: a tervezők sokkal fontosabbnak tartják a hatékony hűtést, mint azt, hogy maga a kütyü szemrevaló legyen. Ez jól is van így, hiszen a kivetítők szinte mindig olyan helyre kerülnek, hogy nincsenek igazán szem előtt. Az Acer H6350BD-t sem gondolták túl a tervezők, egy minimális lekerekítéssel dolgozó téglatest formát álmodtak meg, amelynek oldalát csíkok díszítik. A borítás fehér, és teljes egészében műanyagból készült, de nem lehet rá panasz. Az objektív (szemből nézve a projektort) a jobb oldalra került, a bal sarkot pedig a nagyméretű hűtőrács foglalja el.

Az objektív fentről állítható, két gyűrűvel; az egyik egy sima gyűrű, ezzel a vetítési méretet lehet szabályozni, a másikra pedig egy apró kar is került, hogy a fókuszt tökéletesen precízen tudjuk beállítani. A projektor három lábon áll; két láb az objektív alatt helyezkedik el, ezeknek a magasságát lehet szabályozni.

A felső részen kapott helyet a távirányító érzékelője és a kilenc gombot tartalmazó kezelőpanel, hátrafelé pedig a csatlakozók néznek. Csatlakozóból túl sok nincs: a HDMI mellett kapunk VGA be- és kimenetet, kompozit videót, USB és soros csatlakozót valamint hang ki- és bemenetet (mindkettő jack). Illetve természetesen a tápkábelt is ide kell csatlakoztatni. A felsorolásból jól látszik, hogy az Acer spórolt az összekötőkkel; HDMI-ből például jól jönne több is, és nincs memóriakártya-olvasó sem.

Az Acer H6530BD 313×240×111 mm-es, tömege pedig 3,5 kg.

Hardver

A projektor annak ellenére, hogy az olcsóbbak közül való, elég jó specifikációkkal bír. DLP-s megoldásról van szó, amely ráadásul nem 1920×1080, hanem 1920×1200 pixeles felbontást nyújt (16:10-es képarány mellett). A projektor a képet tehát nem LCD-panelek, hanem apró tükrök segítségével állítja elő. A 4K ebben az árkategóriában természetesen nem elvárható, a WUXGA viszont jól jöhet, ha valaki esetleg játszani szeretne. Ugyanígy plusz pont a 120 Hz-es képfrissítés és a technológiából adódó jó kontraszt és alacsony válaszidő is. Az elektronika 10 bites színképzést használ, így a megjeleníthető színek száma 1,07 milliárd.

A projektorba 203 wattos Osram izzó került, amely 3500 lumenes fényerőt és normál módban 5000 óra élettartamot nyújt – ez olyan 2500-3000 filmre elegendő kapacitás. Aki viszont megelégszik alacsonyabb fényerővel is, az gazdaságos üzemmódban megkétszerezheti, szupergazdaságos üzemmódban pedig megháromszorozhatja a lámpatest élettartamát. Ez akár azt is jelentheti, hogy egyetlen lámpa a készülék teljes élettartamát képes kiszolgálni.

A minimális vetítési távolság 1 méter, a legnagyobb pedig 10 méter; a két szélső helyen 27 illetve 300 colos (68 illetve 762 centiméteres) képátlót kapunk. Nincs tehát olyan méretű nappali, amelyet ne tudna megtölteni képpel az Acer H6530BD.

»1 - Külső, hardver
Címkék