- 2019. november 27., 08:00
Mutatunk egy nagyon jó alternatívát azoknak, akik nem elégedettek a Windows gyári médialejátszójával.
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

A Windows beépített médialejátszója sok mindenre jó, csak éppen arra nem, amire kéne: médiafájlok lejátszására. Ennyire persze ne legyünk igazságtalanok: az alapvetően filmekhez és zenékhez kifejlesztett program zenehallgatásra egyáltalán nem rossz, a filmekhez viszont édeskevés a tudása. Az alapvető gond az, hogy a szoftver nagyon kevés kodeket illetve formátumot ismer magától, de emellett lassú és nehézkes is használni. Persze a legtöbb dologra meg lehet tanítani a Windows Media Player is, de mennyivel kényelmesebb váltani egy olyan programra, amelyet elég csak egyszer feltelepíteni ahhoz, hogy onnantól kezdve minden videófájlt le tudjunk játszani vele.

A Media Player Classic (MPC-HC) a Windows korabeli médialejátszójának 6.4-es változatára hajazó köntössel készült, de ez ne zavarjon meg senkit, a program tudása fényévekkel előrébb jár, mint amit a Microsoft programjai valaha is tudtak (és tudni fognak). Egyik legnagyobb előnye az, hogy rengeteg gyári filtert és kodeket tartalmaz – gyakorlatilag lehetetlen olyan fájlt találni, amit a lejátszó a sima telepítést követően nem fog felismerni. AVI, MKV, MP4, H.265, VobSub, Srt – ez a néhány konténer és kodek valamint feliratformátum csak néhány azok közül, amiket az MPC-HC gond nélkül kezel. A program természetesen boldogul több hang- és feliratsávval is, felismeri a fejezeteket, a digitális hangot közvetlenül az erősítő felé is tudja küldeni, a profik pedig a lejátszás gyakorlatilag összes paraméterét (akár még a kép átméretezését és/vagy kicsinyítését, nagyítását is) a saját szájuk íze szerint tudják alakítani.

A Media Player Classic innen tölthető le. A konfiguráció a menüben a Beállítások opció segítségével valamint lejátszás közben a jobb egérgombbal megnyitható helyi menü segítségével történhet.

Kellemes mozizást!

Címkék