- 2020. január 30., 08:00
A Huawei a kiegészítők terén is kezd egyre erősebb versenyző lenni: a Freebuds 3 füles is jól sikerült.
Hirdetés

Értékelés

Huawei FreeBuds
Előnyök

• jó hangminőség
• jó üzemidő
• aktív zajszűrés
• IPX4 cseppállóság

Hátrányok

• a passzív zajszűrés „érdekes választás”
• iOS nem támogatott
• a dizájn erősen hajaz az AirPodsra
• elég húzós az ára

A Freebuds 3 legjobb képessége vitathatatlanul az aktív zajszűrés funkció, ami hatékonyan működik – azért viszont nagyon kár, hogy nem hallójáratos megoldásról van szó, így a passzív zajszűrés nem tökéletes. A hangminőség ezzel együtt teljesen rendben van, és az üzemidő sem rossz – feltéve, hogy tudunk arra figyelni, hogy tárolásnál a füles mindig a dobozában legyen. A teljesen vezetékmentes kialakításnál kiemelten fontos a stabil pozíció is, ebből a szempontból a Freebuds 3 szintén jelesre vizsgázott.

A Huawei FreeBuds ára 55 ezer forint.

Tavaly nyáron járt nálunk a Huawei FreeLace teszten; a fülhallgató elsősorban kiváló hangminősége és üzemideje miatt tett igen jó benyomást ránk. Most a Freebuds 3 volt soros amely – ne szépítsük – az Airpods mintájára készült, de persze alapvetően Android OS-t használó telefonokhoz. A teljesen vezetékmentes fülhallgató extrája, hogy aktív zajszűrés funkcióval is ellátták.

Dizájn

A Huawei telefongyártóként robbantott nagyot az elmúlt években, azonban a kínai vállalat egyre több prémium kiegészítőt is gyárt a telefonjaihoz – amelyek persze nemcsak a saját mobilokkal használhatók, hanem bármilyen más androidos telefonnal is. A FreeBuds 3 tavaly év végén érkezett, és minden szempontból az elit kategóriát képviseli: teljesen vezetékmentes megoldásról van szó, amely aktív zajszűrés funkciót is kapott.

A piacon számos olyan más füles van, amelynek bal és jobb oldala között sincsen vezeték, a külső alapján azonban teljesen egyértelmű, hogy a tervezésnél az Apple-féle AirPods (2) volt a minta. A FreeBuds szinte pontosan ugyanúgy néz ki, még az akkumulátort és az antennát tartalmazó rész is teljesen hasonló, mint az Apple kütyüjénél. Első ránézésre tíz emberből kilenc biztos, hogy összekeverné a kettőt.

A FreeBuds fülbe illeszthető, de nem hallójáratos verzió, ami azt jelenti, hogy konkrétan a fülbe semmi sem megy be. Egyéni preferencia persze, hogy ez a kialakítás bejön-e vagy sem; annyi biztos, hogy ebből a felépítésből adódóan a passzív zajszűrés hatékonysága csak közepes, vagyis a füles a kintről érkező zajok egy részét mindenképpen beengedi. Ez nem feltétlenül hátrány, sőt, valószínűleg tudatos tervezés eredménye, mert így utcán hordva sétálás vagy mondjuk futás közben a FreeBuds használata biztonságosabb.

A fülhallgatók műanyagból készültek, de megmunkálásuk szép, a kialakításra tehát összességében nem lehet panasz. Nincs gond az illeszkedéssel sem; a pehelykönnyű fülesek tökéletesen illeszkednek, kocogás vagy futás közben sem kell tartani attól, hogy kiesnek a helyükről. Emellett a fülhallgató mérsékelten bírja a vizet (izzadságot) is (IPX4).

Használat közben

A teljesen vezetékmentes fülesekhez rendszerint jár egy tartó, a Huawei is ezt a megoldást választotta. Az apró kör alakú doboz nemcsak a tárolásban segít, hanem a fülesek 30 mAh-s akkumulátorát is folyamatosan tölti. Ehhez saját, 410 mAh-s áramforrással látták el, amit USB-C porton keresztül vagy vezeték nélkül tudunk feltölteni. Kis matekkal kijön, hogy a teljesen feltöltött tartóval kb. ötször lehet feltölteni a fülhallgatókat (némi veszteséggel mindig kell számolni). A tartó oldalán egy gomb is található, ezzel lehet a Bluetooth párosítási folyamatot elindítani. Kezelők a fülhallgatókon is vannak, mindkettőre került egy apró érintésérzékeny felület. Hogy ezt kétszer megérintve milyen funkció elérhető, azt a kísérő alkalmazás (AI Life) segítségével lehet beállítani. A szoftverrel lehet az aktív zajszűrést be- illetve kikapcsolni is, valamint az ANC (Active Noise Cancelling – aktív zajszűrés) testreszabásában is az app segédkezik. Ez az app viszont sajnos csak az Android operációs rendszert támogatja, ezért a fülhallgató iPhone mellé nem ajánlható tiszta szívvel. (Ha egyszer beállítottunk rajta mindent, akkor utána lehet egyébként iPhone-nal, iPaddal is használni a kütyüt, de ez azért mégsem ugyanaz.)

A fülhallgató két darab 30 mAh-s akkuval aktív zajszűrés nélkül 4 órát, aktív zajszűréssel 40 perccel kevesebbet bír – a tárolóba helyezve a teljes töltés kb. 30 percet vesz igénybe, míg a tartó 410 mAh-s akkuja 1 óra alatt töltődik fel. Azaz összességében az üzemidő töltésenként 16-20 óra – ami nem rossz, de arra tényleg ügyelni kell, hogy a füleseket mindig a dobozban tároljuk. Ellenkező esetben nem biztos, hogy kibírják a reggeli munkába menet – kondi – este hazafelé menet kombót.

Hangminőség

A FreeBuds a saját kategóriájában kiváló hangminőséggel rendelkezik; a hangerő nagy, de ennek ellenére a magasak sem cincogósak és a mélyek is megfelelően teltek. Az összhatás kellemes, de azt azért meg kell jegyeznünk, hogy a kialakításból adódóan a mélyek tekintetében vannak a FreeBudsnál jobb fülesek is, mégpedig a hallójáratos megoldások között. Maga a kütyü saját equalizert sajnos nem kapott, így a telefon vagy a zenelejátszó hangszínszabályzóját kell használnunk – már ha van.

A legnagyobb érdekesség a zajszűrés, főleg azért, mert a Huawei nem hallójáratos kialakítással kombinálta ez a funkciót. Vagyis a füles egyfelől kiszűri a hangokat, másfelől viszont az átlagosnál több háttérzajt enged be. A testreszabás funkció éppen ezért hasznos; vele mindenki a saját igényeihez (füléhez) igazíthatja a zajszűrést. A tapasztalatunk alapján a monoton zajokat nagyon jól csillapítja a FreeBuds, ami repülőn vagy buszon jelentősen növeli a zenehallgatás vagy filmnézés élményét, a külső beszélgetések illetve egyedi zajok viszont mindenképpen hallatszanak. Ez egyébként a legjobb kombináció, mert utazás közben a jármű zaja tompa lesz (vagy akár teljesen el is tűnik), míg a hangos bemondót ugyanúgy lehet hallani, és a közeledő járművek is hallatszanak, ami utcán kifejezetten hasznos a balesetveszély elkerülése érdekében. Az ANC bekapcsolható az appal vagy úgy is, hogy a bal oldali fülest kétszer megérintjük.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00