- 2020. január 31., 08:00
1,36 millió forint nem kevés pénz; de vajon mit tud egy olyan noti, amelynek ára egy használt autó árával vetekszik.
Hirdetés

Értékelés

Acer ConceptD 7 (CN715-71P)
Előnyök

• bármilyen feladathoz elegendő teljesítmény
• remek kijelző
• jó billentyűzet
• sokféle csatlakozó

Hátrányok

• kategóriájában a nehezebbek közül való
• a kijelző nem elég merev
• csak közepes üzemidő
• nincs ujjlenyomat-olvasó

A ConceptD 7 sorozatba tartozó CN715-71P az egyik legerősebb konfiguráció a ConceptD szérián belül; persze ha az ember 1,36 millió forintot ad ki egy notebookra, akkor el is várja, hogy a csúcsot kapja mindenből. Szinte nincs olyan feladat, amire ne lenne elég a gép teljesítménye, és itt nemcsak a processzorról és a GPU-ról beszélhetünk, hanem a kijelzőről is, amely szintén kifogástalanul szerepelt. A notival bármilyen munka, beleértve a kreatív szakmákat is, végezhető: 4K-s videoszerkesztés, fotók retusálása vagy CAD egyaránt megoldható vele. A negatívumok között a horror ár mellett a tömeget említhetjük még.

A tesztgép ára kb. 1,36 millió forint.

A Concept D termékcsalád rengeteg tagból áll, mostani tesztünk alanya a 7-es szériába tartozik, és hardveresen igen közel áll a csúcshoz. Hatalmas erő, remek kijelző jellemzi a gépet – meg persze horror ár.

Külső

A ConceptD termékcsalád több sorozatra bontható, ezúttal a 7-es széria egyik legjobban felszerelt tagját, a CN715-71P-t láttuk vendégül. A gépet az Acer elsősorban profiknak szánja, vagyis a célcsoportot azok a felhasználók alkotják, akik nem szeretnének kompromisszumot kötni semmilyen téren, és ezért hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni. A teljesítmény és a képminőség mindenek felett állt a tervezéskor, de a gép külsőre is teljesen rendben van. A fehér borítás például önmagában különlegesnek számít (bár az Acernél azért előfordul, hogy a csúcskategóriában ilyen színű géppel száll versenybe). Persze a szín még nem minden, sokat nyom a latba az is, hogy a készülékház magnéziumötvözetből készült. A Concept D 5 Pro tesztünkben leírtuk már, hogy a formát nem gondolták túl a mérnökök, és ez a 7-es szériára is igaz: a masinát alapvetően szögletes vonalak jellemzik.

A kijelzőt két oldalt vékony zsanér tartja, a panel körül pedig vékony keret húzódik. Az összeszerelés minőségére összességében nem lehet panaszunk, viszont az feltűnő azért, hogy a kijelző maga annyira vékony, hogy könnyű benyomni. A használhatóságot ez nem befolyásolja, de érdemes az átlagosnál jobban vigyázni, nehogy sérülés legyen a vége. A kijelzőt egy ujjal is ki lehet hajtani, ami persze nem olyan nagy kunszt, ha a gép 2,1 kg-os tömegét is figyelembe vesszük.

A gép nemcsak (relatív) nehéz, hanem nagy is: 358,5×255×17,9 mm-es. A célcsoport számára ez mondjuk biztosan nem lesz gond, hiszen a ConceptD 7 alapvetően munkaállomás, asztali gép kiváltására tervezték. Vagy mobil munkaállomásnak, de semmiképpen sem olyan kütyünek, amit hátizsákban naponta hurcolgatunk ide-oda.

A méretből adódóan csatlakozókból van bőven: 1× USB-C port DisplayPort és Thunderbolt 3 funkcióval, 3× USB 3.1 (amelyekről akkor is lehet tölteni mondjuk telefont, ha a gép ki van kapcsolva), 1× HDMI, 1× Mini DisplayPort, Ethernet és jack dugasz a fülhallgató valamint a mikrofon számára várnak bevetésre készen. Bal oldalra jutott a két jack, a LAN, a HDMI és az egyik USB 3.1-es csatlakozó, a többi interfészt jobbra találjuk. A listát a WiFi 6 adapter és a Bluetooth 5.0 teszik teljessé; ujjlenyomat-olvasót viszont ez a gép sem tartalmaz.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-9750H (2,6 GHz, 6 mag, 12 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 3840×2160 pixel, IPS
GPU Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA Quadro RTX 5000 16 GB
Memória 32 GB DDR4
HDD 2×1 TB SSD (NVMe)
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ax
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 3× USB 3.1, HDMI, Mini DisplayPort, Ethernet, audio ki, mikrofon be
Egyéb Bluetooth 5.0, HD webkamera
Akkumulátor 84 Wh
Méret 358,5×255×17,9 mm
Tömeg 2,1 kg

A notebookok világában megszokott, hogy egy-egy szérián belül többféle kiépítéssel is lehet kérni a gépeket; ez így van a ConceptD 7 esetében is. A nálunk járt verzióban Intel Core i7-9750H processzor, 32 GB RAM és dedikált NVIDA Quadro RTX 5000 GPU volt. A processzor hatmagos (de a HT miatt minden mag duplán látszik az operációs rendszer felé). Az alapórajel 2,6 GHz, ami terhelés alatt akár 4,5 GHz-re is felkúszhat. A nagy teljesítményért cserébe a hőkeret is akkora, mint az asztali gépek esetében: a 45 wattos csúcsfogyasztás értelemszerűen azzal jár, hogy a gép akkumulátorról nem bírja túl sokáig, de ez nem is igazán a feladata. A videokártya teljesítményére nem lehet panasz; a nyers erő éppúgy kell, mint a 16 GB dedikált RAM, hiszen a kijelző 4K felbontású.

Adatokat 2 TB-in tárolhatunk, és természetesen SSD-ről van szó – illetve helyesebben SSD-kről. A gépben ugyanis két darab 1 TB-os NVMe SSD lapul, amelyeket RAID tömbbe kötve is lehet használni.

Kijelző

Az Acer egy 15,6 colos IPS-panelt választott, amely 16:9-es képaránnyal és 4K felbontással rendelkezik. Ebben a méretben ez 282-es PPI-t jelent, ami egy notebooktól igen szép teljesítmény. A kijelző az árkategóriának és a célközönségnek megfelelően természetesen nemcsak felbontás alapján, hanem minden tekintetben is a maximumot nyújtja. A technológiából adódóan a betekintési szögek például nagyon jók, de az 1565:1-es kontrasztra (mért érték, nem gyári adat) sem lehet panasz. A panel fényereje éppen 400 nit, a fekete pedig 0,26 nites. Ez egy IPS-panelnél rendben van. Főleg úgy, hogy a panelt kalibrálták is, így gyári beállítással 2,4-es átlagos deltaE-t mértünk 99%-os sRGB és 99%-os Adobe RGB színtér-lefedettség mellett. Vagyis a gép nemcsak papíron felel meg a kreatív munkát végzők igényeinek, hanem a gyakorlatban is tud mindent, amire csak szükség lehet.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék