- 2020. február 6., 20:00
Mindenkivel előfordult már hogy véletlenül törölt adatokat; a Recuva segítségével van mód a visszaállításra.
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

A Windows beépített védelemmel rendelkezik a véletlen törlés ellen: a fájlok alapból először a Lomtárba kerülnek, az operációs rendszer csak a Lomtár ürítésével adja át őket az enyészetnek. Persze aki kicsit is jártas az adattárolók lelki világában, az tudja, hogy a fájlok valójában ilyenkor sem törlődnek, a Windows csak megjelöli, hogy felülírhatók. Azaz speciális szoftverrel - és kis szerencsével - ilyenkor is van lehetőség a visszaállításra.

A Recuva egy nagyon jó alternatíva a véletlen törölt fájlok visszaállítására; a program ingyenes változatban és fizetős verzióban is elérhető. A kettő között a lényeges különbség az, hogy előbbi csak közvetlenül a HDD-ről tud fájlokat visszaállítani, míg a Pro verzió virtuális meghajtót tud készíteni, hogy azzal dolgozzon.

Az app egy varázslóval indul, amivel pikk-pakk beállítható a keresés. Elsőnek azt kell megadni, hogy minden fájlt átnézzen-e a program vagy csak a képeket, zenéket, stb. Egy meghajtón rendszerint nagyon sok a törölt fájl, ezért ha lehet típusra szűkíteni, akkor az mindig jól jön. Másodiknak a fájl helyét kell megadni (vagy lehet keresést kérni a teljes gépen), végül pedig azt, hogy normál vagy részletes keresést szeretnénk indítani (érdemes mindig az utóbbit választani, mert bár lassabb, de jobb eredményt ad). Ha ez megvan, akkor indulhat is a keresés. A menüben van még néhány finomítási lehetőség, azonban összességében a Recuva nem nevezhető mindenhatónak: törölt partíciókon, RAID meghajtókon például csak korlátozottan tud részletes keresést futtatni. Éppen ezért a szoftver a gyorsan kiderült véletlen törlések ellen hatásos, ha viszont sérült fájlokkal vagy meghajtókkal kell dolgozni, akkor van nála jobb alternatíva.

A keresés a beállításokból függően néhány másodpercig vagy akár 20-30 percig is eltarthat. Az eredményeket a Haladó nézet gombra kattintva táblázatos formában lehet megnézni, és lehet keresni is persze – fájlnévre, kiterjesztésre egyaránt. A visszaállítandó fájlok kijelölése után a visszaállítás helyét kell csak megadni, majd a Visszaállítás gombot megnyomni.

Tipp: a Recuva, más visszaállító szoftverekhez hasonlóan, SSD meghajtókról a legtöbb esetben nem tudja a fájlokat használható módon visszaállítani.

Címkék
Hozzászólások