- 2020. február 28., 05:00
Használhatsz laptopot munkaeszközként, és szórakozásra is. Megmutatjuk, milyen paraméterekre figyelj a választáskor.
Hirdetés

Még a jártasabbaknak is fejfájást okozhat a hazai laptop piac kínálatából kiválasztani a megfelelő készüléket. Így nem meglepő, ha laptop vásárlás közben aggályaid vannak és kérdések merülnek fel, hisz könnyű elveszni a szakmai kifejezések és specifikációk között.
Nem mindenki lehet naprakész a megjelenő legújabb innovációkból vagy műszaki paraméterekből. A keresés megkönnyítése érdekében a továbbiakban egy sor praktikus tanácsot adunk, amelyek alapján könnyen kiválaszthatod a számodra ideális laptopot.

Gondolkodj el rajta, hogy mire használod a legtöbbet a laptopot!

Mivel hosszadalmas és értelmetlen lenne az összes elérhető laptopot megnézni, az első lépés azon kérdés megválaszolása, hogy mire fogod használni a laptopot. Amennyiben szenvedélyed a játék, akkor ideális esetben egy gamer laptopot választasz, azonban ha elsősorban munkára használod majd a notebookot, akkor irodai munkára kialakított készülék lesz a megfelelő.

Hol kezd el a keresést?

A legtöbben ma már online felületeken keresnek, mivel itt sokkal könnyebb megvizsgálni az elérhető laptopok kínálatát. Szerencsére nincs hiány a szaküzletekből sem, így lehetőség van arra is, hogy az online kiszemelt modelleket közelebbről megnézd és megvizsgáld, esetleg meg is nyomkodd egy kicsit. Az online keresés azért is hasznos, mert a webáruházakban többnyire lehetőség van szűrni a termékeket kategória, ár, méret, teljesítmény valamint egyéb jellemzők alapján.

Csak a fontos specifikációkra koncentrálj!

A kijelző ma általánosságban 13,3 és 17,6 col között van, itt egyéni igény szerint kell választani. Ami a felbontást illeti, 14 colos méret alatt, alacsony árkategóriában esetleg elfogadott lehet a HD felbontás (133×768 pixel), de érdemes picit többet fizetni és Full HD felbontású (1920×1080 pixel) kijelzőt választani. A piacon van néhány 4K felbontású (3840×2160 pixel) notebook is, ezek előnye játékokkal illetve profi kép- és videoszerkesztőkkel használható ki igazán.

A processzor és egyéb alkatrészek tengerében nem könnyű eligazodni, de néhány általános szabály betartásával nagyon melléfogni nem lehet. A processzor esetében a legfontosabb az, hogy legalább négymagos legyen – az Intel és az AMD is megfelelő választás. A négy mag szükséges ahhoz, hogy az általános használat során ne legyenek gondok, többre pedig legfeljebb akkor van szükség, ha a notebook elsősorban játékra kell. A videokártya esetében hasonló a helyzet: az integrált megoldás elegendő teljesítményt nyújt, külön GPU-ra leginkább a játékok vagy profi munka miatt érdemes beruházni. Memóriából a 8 GB a minimum, ennél kevesebbel csak akkor szabad beérni, ha később van lehetőség a bővítésre.

A HDD-SSD kérdés az SSD-k árának rohamos csökkenésével eldőlt: notebookot még a legalacsonyabb árkategóriában sem szabad merevlemezzel venni, mert egy SSD-vel szerelt gép sokkal gyorsabb. 240 GB kapacitást elérhető áron lehet vásárolni, ha pedig ez nem elég, akkor megoldásnak ott a külső HDD.

Végül pedig érdemes néhány percet szentelni a notebook oldalsó részének is, és megnézni, hogy milyen csatlakozók találhatók rajta. A három USB alap, a kérdés az, hogy ezek közül mennyi támogatja az USB 3.X szabványt, illetve hogy van-e (számodra) elegendő USB-A és USB-C típusú csatlakozó is. Emellett az Ethernet és az SD-adapter meglétére érdemes figyelni (már, ha ezek szükségesek persze).

Kövesd a fenti tanácsokat, és minden bizonnyal fogsz találni olyan modellt, amely minden igényedet kielégíti! Kezdd el a keresgélést az eMAG.hu oldalán.

Címkék