- 2020. április 25., 12:00
Ha szeretnéd saját kezedve venni a testi-lelki egészségedet, akkor mutatunk pár appot, ami a segítségedre lehet!
Hirdetés

Az Android és az iOS is rendelkezik beépített funkcióval a testmozgás, az étkezés, stb. nyomon követésére, de vannak sokkal jobb appok is azok számára, akik kicsit is komolyabban gondolják az egészséges életmódot annál, mint hogy a naponta megtett lépések számából vagy az önbevallás alapján elfogyasztott folyadék mennyisége alapján vonjanak le bárminemű következtetéseket. Mindezzel persze nem szeretnénk az OEM alkalmazásokat lehúzni, a Samsung Health és a Google Fit például nagyon is jók, de mégis inkább az igaz rájuk, hogy úgy találták ki őket, hogy nagyon sok embernek általános nyomkövetést és motivációt biztosítsanak, nem pedig úgy, hogy egy-egy, az egészség szempontjából fontos területből kihozzák a maximumot. Összegyűjtöttünk tehát hét olyan appot, amelyekkel Te is elindulhatsz az egészséges életmód irányába.

Fooducate

Először valószínűleg mindenkinek a testmozgás jut eszébe, ha egészséges életmódról van szó, pedig az egészséges étkezés legalább annyira fontos – a sok testmozgás eredménye nem igazán fog látszani, ha minden este a rántott hús-sült krumpli kombó tengely mentén mozog a vacsora. Az Excel táblázatos kalóriaszámolás helyett az étrend összeállításában jobb a Fooducate segítségét kérni, amelynek adatbázisa nem kevesebb mint 250 ezer ételt tartalmaz, kategóriákra osztva, hogy ezzel is könnyebb legyen közöttük a választás. A platformhoz egy közösség is tartozik, így akár arra is van lehetőség, hogy ne egyedül, hanem másokkal közösen vágj bele az „utazásba”.

Platform: Android, iOS
Ár: ingyenes / 5 dollár havonta / 75 dollár

Home Workout

Az egyik leggyakoribb érv a rendszeres testmozgás ellen az, hogy nincs rá idő. Nos, a kifogásoknak ezennel vége: a Home Workout ugyanis egy sor olyan gyakorlatsort tartalmaz, amely otthon is elvégezhető bármiféle különleges felszerelés nélkül. A bemelegítés és nyújtás mellett több edzésprogram közül lehet választani, hogy a kezdők és a haladók is megtalálják a számukra ideális tervet. Az általános vélekedéssel ellentétben a saját testsúlyos edzések is lehetnek épp olyan kemények és hatékonyak, mint a súlyzós gyakorlatok! A Home Workout mellé tehát csak és kizárólag az elhatározás kell; meg persze némi idő.

Platform: Android, iOS
Ár: ingyenes / 3 dollár havonta

Headspace

Az egészséges életmódhoz az egészséges elme is hozzátartozik: a Headspace az egyik legnépszerűbb meditációs alkalmazás, amely segít rendet rakni a fejben. Az app természetesen rendszeres használat mellett a leghatékonyabb, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha valaki csak akkor használja, amikor zaklatottabb az áltagosnál vagy egy kis stresszoldásra van szüksége. A Headspace természetesen figyelmeztet is, ha szeretnénk, hogy el ne maradjon a napi gyakorlás, illetve az alvással kapcsolatban is ad tanácsokat, hogy minél pihentebben ébredjünk. Az alvással kapcsolatos funkciókhoz illetve több meditációs gyakorlathoz előfizetés szükséges. A pihentető alváshoz pedig a cbdcibdol.hu weboldalon beszerezhető készítmények is hasznosak lehetnek.

Platform: Android, iOS
Ár: ingyenes / 13 dollár havonta

LifeSum

A Lifesum segítségével az étrendre valamint a rendszeres testmozgásra is oda lehet figyelni. Az app népszerűsége elsősorban abból ered, hogy nem szab meg kőkemény határokat, hanem csak egy keretet állít fel; így például könnyebb az étrend összeállítása, mégis megvan az elmozdulás a helyes irányba. Az app a megadott információk és cél alapján személyre szabott ajánlást készít, de el lehet indulni speciális programok mentén is – például cukormentes diétával vagy húsmentes hét megtartásával.

Platform: Android, iOS
Ár: ingyenes / 4-7 dollár havonta / 45 dollár évente

My FitnessPal

A MyFitnesPal nem a dizájnja miatt népszerű, és neve is kicsit félrevezető: tudását elsősorban nem a testmozgással kapcsolatban, hanem az étrenddel kapcsolatban lehet kamatoztatni. Az app az alapadatok (nem, életkor, testmagasság, tömeg) és a kitűzött cél alapján a helyes étrend összeállításában segít. Persze az ételek összetétele és kalóriatartalma valamelyest eltérhet az elkészítés módjától függően, de összességében a MyFitnessPal így is remek eszköz azok számára, akik szeretnék ellenőrzésük alatt tartani a kalóriabevitelt. Az app adatbázisa hatalmas, és előny az is, hogy integrálható más fitnesz alkalmazásokba. Hátrány ugyanakkor, hogy az ingyenes változat tudása korlátozott, aki valamennyi funkciót szeretné használni, annak előfizetésre van szüksége.

Platform: Android, iOS
Ár: ingyenes / 10 dollár havonta / 50 dollár évente

Yoga Daily Fitness

Természetesen gondoltunk azokra is, akik a jóga segítségével szeretnék fitten tartani a testüket. A Yoga Daily Fitness elsősorban a kezdők számára készült; a programban főleg azok a pozíciók és gyakorlatok kaptak figyelmet, amelyeket önállóan is pontosan és hatékonyan lehet végezni. Az app nagy előnye, hogy ingyenes – viszont az is tény, hogy a haladók számára nem ez a legmegfelelőbb választás. Aki komolyabb szinten van már, annak a Yoga Daily Fitness helyett inkább a Pocket Yoga alkalmazással érdemes megismerkednie.

Platform: Android
Ár: ingyenes

Aaptiv

Az Aaptive célja az, hogy az edzőtermek hatékonyságát és az otthon kényelmét ötvözze. Az app segítségével személyi edzők segítségével rögzített, akár hangalapú órákat lehet venni – saját időbeosztás szerint. A választék már most 2500 „órát” tartalmaz, és a kínálat folyamatosan bővül. Az órák nehézségi szint alapján egymásre épülnek, így a folyamatos fejlődés is biztosított. A különféle edzéstípusok mellé előre összeállított zenei aláfestés is tartozik, amely segít tartani a ritmust. Az app alapvetően online használatra készült, de lehetőséget ad arra is, hogy az órákat előre letöltsük, így az sem kifogás, ha olyan helyre megyünk (mondjuk nyaralni), ahol nincs internet.

Platform: Android, iOS
Ár: 15 dollár havonta / 100 dollár évente

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05