- 2020. október 26., 08:54
Az Acer új ultrabookja nem szokványos képarányával hívja fel magára a figyelmet.
Hirdetés

Értékelés

Acer Swift 3 (SF313-52-5794)
Előnyök

• 3:2-es kijelző, ideális munkára
• jó dizájn
• sokféle csatlakozó
• csendes

Hátrányok

• tükröződő kijelző
• gyenge minőségű hangszóró
• túl puha gombok

Az Acer Swift 3 mindent egy lapra tesz fel: 3:2-es képarányú kijelzője egyértelműen az a tulajdonsága, amely meghúzhatja az eladásokat. A szokatlan méret filmnézéshez és játékokhoz kevésbé jó ugyan, de minden más esetben sokkal nagyobb hasznos munkaterületet nyújt, mint a hagyományos megoldások, ezért irodai használatra vagy produktív tevékenységekhez remek választás. Nem rossz a hardver sem, (bár a 8 GB RAM ma már nem túl sok), a magnézium váz pedig ezen az árszinten üdvözlendő extra. Kár, hogy a lendület itt elfogyott, és pár apróságra nem sikerült odafigyelni: elsősorban a billentyűzet és a hangrendszer az, ahol jobban oda kellett volna figyelni.

Az Acer Swift 3-at (SF313-52-5794) az Acertől kaptuk a tesztelés idejére, köszönjük! A gép ára kb. 250 ezer forint.

Külső

Az Acer a Swift 3 sorzat már nemcsak Intel, hanem AMD processzorral is elérhető, ezzel pedig a tajvani gyártó még egy lépést tett abba az irányba, hogy tényleg megfizethető árú ultrabookot kínáljon a vásárlóknak. A 3-as széria a kategórián belül nyilván a szerényebb tudással felvértezett vonalat képviseli, de hardvere bőven elég erős ahhoz, hogy a vásárlók 99 százalékának igényeit tökéletesen kiszolgálja.

A gép dizájnja alighanem ismerős lesz mindenki számára, aki látott már korábban is Swift 3-as notit. A készülékház vonalai az apróbb részleteket illetően finomodtak, de alapvetően a régi megszokott külső (lekerekített sarkok például) köszön vissza. A gép borítása teljes egészében magnéziumból készült, azonban a kütyü egyáltalán nem hajaz a Macintosh-okra, ezért az Acer mindenképpen jó pontot érdemel. A Swift 3 annak ellenére, hogy a kedvező árú ultrabookok táborát erősíti, egyértelműen prémium külsővel rendelkezik. Az Acertől megszokott módon az összeszerelés minősége teljesen rendben van.

A gép legérdekesebb tulajdonsága a 3:2-es képarányú kijelző, amely vonzza a tekintetet – elvégre nem minden nap lát ilyen az ember. A piacon kevés az ehhez hasonló ultrabook (és notebook, úgy általában), pedig ha nem filmet néz az ember, hanem internetezik vagy dolgozik, akkor a szélesebb, 16:9-es és 16:10-es képaránynál a 3:2-es kijelző mindenképpen jobb választást jelent. A képarány egyetlen negatív hatása az, hogy az összecsukott gép formája is eltér (magasbb = nagyobb) a megszokottnál, igaz ehhez az is hozzájárul, hogy a kijelző nem 13,3, hanem 13,5 colos. A tömeg viszont teljesen rendben van, 1,15 kg-mal az Acer Swift 3 (2020) az egyik legkönnyebb gép a kategóriában.

A kijelzőt középen, egyetlen nagy és széles zsanér tartja. A mechanika fokozatmentes állítást tesz lehetővé, és a kijelző akár 180 fokban is kihajtható, de cserébe a nyitáshoz mindkét kézre szükség van.

A csatlakozókínálat rendben van: a gépbe került egy USB-A csatlakozó 3.1-es támogatással és egy másik USB 2.0 támogatással, valamint egy USB-C foglalat is amely az USB 3.1 mellett Thunderbolt kompatibilitást is nyújt. Emellett kapunk HDMI-t és kombinált audio csatlakozó, míg vezeték nélküli fronton WiFi 6 (802.11ax) és Bluetooth 5.0 várnak bevetésre készen.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-1035G1 (1/3,6 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 13,5 col, 2254×1504 pixel, 3:2-es képarány, IPS
GPU Intel UHD Graphics
Memória 8 GB DDR4
HDD 512 GB SSD (NVMe)
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ax
Csatlakozók 1× USB 3.1, 1× USB 2.0, 1×USB-C (3.1 + Thunderbolt), HDMI, audio(kombinált)
Egyéb Bluetooth 5.0, HD webkamera
Akkumulátor 56 Wh
Méret 302×234×16 mm
Tömeg 1,15 kg

Az Acer Swift 3 többféle kiépítésben is megvásárolható; belép szinten AMD processzort kapunk, a csúcsot pedig az Intel Core i7-1065G7 jelenti. Hozzánk középről érkezett az SF313-52-5794, amelybe négymagos Intel Core i5-1035G1 processzor, 8 GB RAM és 512 GB-os SSD került. Ahogyan az ultrabookok többségénél, úgy a Swift 3 termékcsaládnál is integrált a memória, így a vásárlásnál érdemes előre gondolkodni: aztán már késő bánat. Mindemellett a 8 GB RAM azért nem kevés, általános feladatra bőven elég lesz. 16 GB-os változatban a gép csak Core i7 processzorral vásárolható meg, így nemcsak a RAM, hanem a proci miatt is felárat kell fizetni.

Szerelési nyílások nincsenek a hátoldalon, ha valamihez mégis hozzá szeretnénk nyúlni (SSD vagy WiFi), akkor a teljes hátlap eltávolítandó. A videovezérlő természetesen integrált (Intel UHD Graphics), ebből adódóan a Swift 3 nem játékra termett, de ez persze szinte mindegyik ultrabookról elmondható.

Kijelző

Fentebb már említettük, hogy a gép legizgalmasabb tulajdonsága a 3:2-es képarányú kijelző, amely 2256×1504 pixeles részletességet nyújt. Korábban az Acert jogosan lehetett támadni amiatt, hogy az LCD rendre a gyengébb eresztésből került ki, a Switch 3 (2020) esetében azonban ez a megállapítás (végre) nem állja meg a helylét. Az IPS-panelt a kínai BOE gyártja: 400 nites fényerővel, 1000:1-es kontrasztaránnyal és 99%-os sRGB színtér-lefedettséggel rendelkezik. Egyik érték sem „piacvezető”, de sokkal jobb annál, mint amit az Acertől eddig megszokhattunk. Sajnos egy súlyos negatívum még így is maradt, a panel – valamiért – fényes bevonatot kapott, így kültéren vagy fényes helyiségekben körülményesebb használni. COVID-19 idején persze a repülőteres használat nem játszik, de azért bízzunk benne, hogy a vírus hamarosan a múlté lesz…

Illetve meg kell még említenünk azt is, hogy az Acer szembe megy a korábbi megoldásaival a tekintetben is, hogy a fényerő szabályozása modulációs megoldással történik, 200 Hz-en, ami azt jelenti, hogy az arra érzékenyek 50%-os értéknél már felfedezhetnek enyhe vibrálást.

Üzemidő

Az 56 Wh-ás akku szép darab, azonban a nagyobb fogyasztású kijelző miatt a gép üzemideje csak átlagos. Tegyük hozzá, hogy az ultrabook kategóriában átlagos, azaz összességében még mindig jónak számít: normál módban 6-7 órányi működésre számíthatunk, ha pedig filmez nézünk, akár a 10 óra is meglehet (utóbbi érték 50%-os fényerővel és kikapcsolt WiFi-vel értendő). A töltő normál méretű, így ha azt is bele szeretnénk tuszkolni a táskába, akkor az alacsony tömegből fakadó előny a semmibe vész.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék