- 2023. október 17., 12:00
Egy olcsó, de jó minőségű és gyors WiFi hálózatot szeretnél létrehozni? A Cudy AC1200 az egyik legjobb partner ehhez.
Hirdetés

A Cudy AC1200 Gigabit WiFi Mesh router a kínai gyártó egyik olyan eszköze, amely nagy népszerűségnek örvend: kis helyen elfér, nem fogyaszt sok áramot tudása pedig bőven elég egy családban az összes kütyü kiszolgálásához. Mindemellett olcsó is, 9 ezer forintos ajánlott áron tudod megvásárolni. Megbújik a sarokban, és attól kezdve, hogy egyszer beállítod, jó eséllyel többet nem is kell majd foglalkozni vele. A router pontos típusneve WR1300, egy kéttagú család nagyobb tagjáról van szó. A família másik tagja a WR1200, ezt gigabites helyett 100 Mbps-os Ethernet csatlakozókkal szerelték fel, és kevesebb memóriát is kapott.

Kívül

A router egy átlagos méretű és formájú, fehér színű dobozba került. Négy antennája van, amelyekből kettő oldalt, kettő pedig hátul helyezkedik el – valamennyi a kétsávos WiFi hálózat kommunikációjában vesz részt. A hátlapon az antennák mellett négy gigabites Ethernet portot számolhatunk meg, ötödik csatlakozóként pedig egy szintén gigabites WAN port is található itt. Ez utóbbival kell összekötni az internetszolgáltatótól kapott modemet és a routert, így két különálló, DHCP-szerverrel felvértezett hálózatot kapsz.

„Reset” és „WPS” gombok is kerültek a Cudy routerére, ha esetleg szükség lenne rájuk. Az előlap kicsit olyan, mint a karácsonyfa: rengeteg visszajelző LED került rá, de szerencsére valamennyi fényforrás zöld, tompa fénnyel jelez. Az apró lámpák mutatják a LAN1-4, WAN csatlakozók állapotát, valamint azt, hogy maga a router, a WPS funkció, a 2,4 és az 5 GHz-es hálózat be vannak-e kapcsolva. A router külső tápegységgel rendelkezik, amely természetesen a csomagolás része – a doboz pedig még egy Ethernet kábelt is tartalmaz.

Használat közben

Az útválasztó 2,4 GHz-es frekvencián 300 Mbps-os tempóra képes, 5 GHz-en pedig ennek majdnem háromszorosát, 867 Mbps-ot tud elérni elméletben. Ha a kettőt összeadjuk, akkor máris kijön az elméleti maximális sebesség, 1167 Mbps – vagyis közel 1200 Mbps, amely érték a típusszámban is szerepel. A két sáv együtt is használható, de a gigabites tempó így sem jön össze: 5 GHz-en optimális körülmények között 690, 2,4 GHz-en pedig 230 Mbps-os tempót mértünk. Egy átlagos lakásban viszont a gyakorlatban ennek inkább fele érvényesül, ha a csatlakozó eszköz ugyanabban a szobában van, és csak harmada akkor, ha másik helyiségben. Persze azért ez is sok mindenre elég, ha a csatlakozó készülékeket el tudod osztani a 2,4 és 5 GHz-es hálózaton, akkor egy négytagú családot a router akkor is ki tud szolgálni, ha mindenki egyszerre szeretne például streaming szolgáltatón keresztül filmet nézni. A jelerősséget és a sebességet egyébként az antennák pozíciója is befolyásolja; éppen ezért hasznos, hogy mind a négy, egyébként 5 dBi nyereséget biztosító antenna forgatható.

A router üzembe helyezése a legegyszerűbben módon úgy kivitelezhető, ha az általa létrehozott WiFi hálózatra csatlakozunk fel – vagy persze működik az is, ha vezetékes összeköttetés jön létre mondjuk egy notebookkal vagy PC-vel. A csatlakozáshoz szükséges adatok (SSID és jelszó) a router alsó részén található matricára vannak nyomtatva. A kezelőfelület a 192.168.10.1 címen érhető el, az alapértelmezett jelszó pedig az, hogy „admin” – bár az interfész erre külön nem hívja fel a figyelmet, a jelszót a biztonságot szem előtt tartva mindenképpen érdemes megváltoztatni! Az első használat során egy varázsló jelenik meg, amivel többek között az üzemmódot választhatod ki, valamint nevet és jelszót állíthatsz be a 2,4 és 5 GHz-es WiFi hálózatok számára. A router többféle szerepben használható:
• WiFi routerként,
• WiFi repeaterként,
• WiFi hozzáférési pontként,
• WISP routerként.

A repeater és a WISP mód között az alapvető különbség az, hogy utóbbi esetben a router egy második hálózatot hoz létre, repeaterként viszont csak kiterjeszti a jelet – a WISP tehát a WAN vezeték nélküli megfelelőjeként értelmezhető. Fentiek mellett arra is van lehetőség, hogy ha van otthon más olyan termék, amely támogatja a Cudy Mesh hálózat létrehozását, akkor annak a WR1300 is része legyen.

A varázsló bezárását követően a router azonnal használatba vehető, de érdemes elidőzni kicsit az extra opcióknál. Az alapszolgáltatások listája közel teljes; a DHCP-szerver mellé tartozik például címfoglalás opció, és van MAC-szűrés, port átirányítás, valamint saját DNS-is beállíthatsz, ha szeretnél. A WiFi titkosítása alapból WPA2-PSK, a router árkategóriája alapján az pedig annyira nem meglepő, hogy WPA3 opció nincs. A biztonságot fokozandó, érdemes az UPnP-t és a WPS-t kikapcsolni, az okoskütyük és vendégek számára pedig célszerű vendég hálózatot létrehozni. A beépített VPN kliens funkció lehetővé teszi, hogy a routerrel egy VPN-szolgáltatáshoz kapcsolódj, a DDNS segítségével pedig lehet egy olyan webcímed, amelyen keresztül a routert mindig el lehet érni az interneten keresztül is.

Mindemellett érdemes kiemelni még azt is, hogy a 128 MB RAM és a 16 MB-os belső tárhely elegendő tartalékot nyújt ahhoz, hogy a gyári helyett nyílt forráskódú szoftvert, az OpenWRT-t telepítsd fel, amelyet a Cudy nemcsak engedélyez, hanem aktívan segít is a honlapján található információkkal.

A Cudy WR1300-at a Hamától kaptuk kölcsön a teszt idejáre. Ajánlott végfelhasználói ára kb. 9 ezer forint.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00