- 2009. január 22., 06:27
Kísérlet indul a szerzői jogdíj beépítésére a szélessávú internet havidíjába
Hirdetés

Az Ír tengeren fekvő, adóparadicsomként is közismert Man-sziget kormányzata arra készül, hogy névleges havidíjat vezettessen be az internetezők számára, amiért cserébe azok szabadon tölthetnének le zenét magáncélokra.

Az Anglia és Írország között fekvő nyolcvanezer lakosú sziget ideális egy effajta kísérletre, mivel mindenkinek szélessávú internetelérése van. A kezdeményező e-business tanácsadó, Ron Berry szerint nem lehet sikeresen küzdeni az illegális letöltések ellen, egyszerűbb ilyen módon legálissá tenni azokat.

A kiadók képviselői azonban kevésbé lelkesek. Bár érdekesnek tartják a kísérletet és elvben nem zárkóznak el a hasonló nagy ívű megoldásoktól, de nem bíznak a modell működőképességében, és az állami beszedést és továbbosztást is sokan hibás elgondolásnak tartják. Vagy csak keveslik a projectben kitűzött, havi 1 eurós összeget…

A kezdeményezésnek természetesen számos ellenzője is akad a zeneiparon kívülről is, akik leginkább azt kifogásolják, hogy az általános díj – akárcsak az adathordozók esetében – méltánytalan mindazokkal szemben, akik nem élnek az ún. magáncélú másolás lehetőségével.

Címkék
Hozzászólások