- 2009. augusztus 10., 13:48
A TDK szerint még idén elkészülhet az első 2,5 Tbájtos HDD, a Hitachi pedig jövőre 5 Tbájtos adattárolót...
Hirdetés

A TDK az egyik legnagyobb író-olvasófej beszállítója a merevlemezgyártóknak, most nyilvánosságra hozott ütemterve alapján még ebben az évben tömeggyártásba kerülnek a 640 Gbájtos 3,5 colos illetve 320 Gbájtos, 2,5 colos médiumokhoz szánt I/O fejek. A sikeres teszteléshez a gyártó a Showa Denko K K médiumait használta.

Ezzel 3,5 colos méretben lehetővé válik a háromtányéros 2 Tbájtos merevlemezek kiépítése (a jelenleg kapható 2 Tbájtos modellek közül a Seagate és a Western Digital négy, a Hitachi öt adattároló tányért használ), négy médiummal pedig a 2,5 Tbájtos kapacitás is megcélozható. Elméletileg öt lemezzel 3,2 Tbájtos kapacitás is elérhető, de ettől a Hitachi kivételével mereven elzárkóznak a gyártók, így ez a forgatókönyv nem túl valószínű. A notebook adattárolók esetében a kapacitás sztenderd 9,5 mm-es magasság mellett is elérheti az 1 Tbájtot (a WD 1 Tbájtos notebook emrevlemeze 12 mm magas). A TDK új egységei még ebben az évben megjelennek, az első ezeket használó HDD-k piacra kerülése pedig év végén vagy legkésőbb 2010 elején várható.

A Hitachi eközben arra készül, hogy 2010-ben az 5 Tbájtos határt is el fogja érni, amihez a gyártónak legalább 1 Tbájtos adattároló médiumok kifejlesztésére lesz szüksége – a Hitachi ugyanis, mint korábban említettük, hajlandó öt tányért egy készülékbe beépíteni. (A Hitachi jelenleg 500 GB/tányérnál tart.)

Címkék
Hozzászólások