- 2010. július 22., 16:01
A TDK egy héten belül már a második gyártó, amelyik BDXL formátumú lemezt jelent be.
Hirdetés

Alig egy hete jelentette be a Sharp, hogy hamarosan megkezdi a 100 Gbájtos BDXL formátumú BD-R és BD-RE lemezek szállítását, valamint, hogy készül a 128 Gbájtos egyszer írható BDXL lemez. Alighanem ez is szerepet játszjatott abban, hogy a TDK röviddel ezután szintén bejelentette BDXL formátumú lemezeit – illetve lemezét, egyelőre a 100 Gbájtos, tehát szintén háromrétegű BD-R XL korong érkezik majd.

A TDK is megerősítette, hogy a lemezek kezeléséhez BDXL szabványt ismerő felvevő és lejátszó szükséges – azaz, bár az új hardverek természetesen a régi lemezeket is olvassák majd, visszafelé ez nem lesz igaz. Az új lemezek legfontosabb előnyeként a TDK is azt hozta fel, hogy a korongok az eddigihez képest kétszer több, akár 12 órányi kiváló minőségű videofelvétel tárolására alkalmasak – ez pedig nemcsak a fogyasztók számára jó, hanem a műsorszolgáltatóknak is. Illetve a kétszeres adatmennyiség természetesen azoknak a cégeknek is kedvez, akiknek rendszeresen nagymennyiségű adatot kell nem módosítható formátumban archiválniuk.

A TDK szeptemberben kezdi meg a lemezek forgalmazását, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a lemezek mennyibe kerülnek majd. Nagy eltérés nyilván nem lesz a Sharp BD-R XL lemezének árához képest, így mi kb. 55-60 dolláros árat saccolunk.

Hozzászólások