- 2010. november 15., 22:41
Minek várni a robotokat gyártó cégekre, ha akár LEGO-ból is lehet remek takarító robotot építeni?
Hirdetés

A cél egy olyan padlótisztító robot elkészítése volt, ami az aljára tett törlőkendővel végigjárja a számára kijelölt keményfa padlót, és összeszedi az azon lévő koszt. Bár a legoptimálisabb megoldás a por felszívása lett volna, de ilyen jellegű modulokkal a LEGO egyelőre nem rendelkezik. A Pulito névre keresztelt robot a Roombához hasonló véletlenszerű mozgással bejárja a szoba minden pontját, bemegy a lábakon álló szekrények és kanapék alá, majd mikor az akkumulátora merülőfélben van, megkeresi a dokkolóját és csatlakozik hozzá egy töltésre. A leglényegesebb nem LEGO elem a dokkolóban lévő infra vezető, ami megfelelő jelek sugárzásával segíti a robotot, hogy a helyére találjon.

A padló tisztításához a robot ugyanazt a tisztító terméket, a Swiffert, használja, mint az idei CES egyik sztárjaként bemutatott Mint. A robot orrára szerelt két érzékelő a kereskedelmi forgalomban kapható robotokhoz hasonlóan érzékeli, ha a Pulito ütközik valamivel, a tetejére szerelt nyomás érzékelő pedig arról tájékoztatja még időben a robotot, ha valami alá épp beszorulni készül. Ilyenkor a robot először a sebesség mérséklésével, majd egy bizonyos pont elérése után hátramenetbe kapcsolással válaszol.

A robot aljára szerelt törlőkendő magasságát a robot automatikusan szabályozza, így arra is lehetőség van, hogy ahol szükséges, ott jobban a padlóhoz nyomja azt.

A robotról és a felhasznált anyagokról bővebb információ a készítő oldalán olvasható.

Címkék
Hozzászólások