- 2011. január 18., 14:47
Nemcsak a Sony használ egyre nagyobb mennyiségben OEM forrásból származó panelt a tévéinél?
Hirdetés

A DisplaySearch egyik legújabb felmérése szerint az OEM kereskedelemben 2010 és 2011 márciusa között folyamatosan növekvő mennyiségű LCD-panel cserél(t) gazdát, ami a kutatást végző cég szerint arra enged következtetni, hogy több nagy gyártó is egyre nagyobb méretekben használ külső forrásból származó panelt a saját termelésben készülők helyett. Az OEM piacon megfigyelhető trend azért is érdekes, mert a leszállított tévék száma a következő hónapokban várhatóan csökkenni fog, amire a Samsung és a Sony már reagált is, a termelést ez a két cég a Q1 során biztosan csökkenti fogja.

A Sony részéről a dolog érthető (bár a termelőüzemet a Sharppal közösen birtokolja), korábban ugyanis a japán gyártó hivatalosan is bejelentette, hogy a saját készítésű panelek helyett/mellett olcsóbb alternatívákat fog használni a jövőben, sőt, a panelgyártás mellett a tévék gyártását is kiszervezi az elkövetkezendő hónapokban. A többi nagy márkától azonban eddig hasonló kijelentés nem érkezett. Jóllehet, most is számtalan példa van arra, hogy egyik-másik gyártó termékeibe – még azonos típus esetén is – kerülhet másmilyen panel. A Samsung esetében például a saját gyártású S-PVA helyett sokszor CMO-féle vagy AUO-féle MVA panel kerül a tévékbe, és az LG sem veti meg az LG Display IPS panelek helyett az AUO MVA paneljeit. A Sharp, amennyire tudjuk, eddig sorozaton belül nem variált így, a felsőkategóriás tévékbe pedig mindig a házon belül előállított, és az LCD-k között szerintünk pillanatnyilag a legjobb minőséget nyújtó ASV-panelek kerültek. A Sharp a belépő szintű tévékbe ugyanakkor mindig külső forrásból vásárol.

Az OEM piacon kapható panelek minőségével általában nincsen komoly probléma, a vásárlók szempontjából azonban mégsem szerencsés, ha egy adott szérián belül is többféle paneltípus is megtalálható, mert ez esetleg csalódásra, elégedetlenségre adhat okot – garanciális panaszra és cserére viszont alapot aligha.

Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00