- 2011. július 7., 17:44
A Cisco tanulmánya szerint a cyberbűnözők esztelen levélküldözgetés helyett jövedelmezőbb támadásokra térnek át.
Hirdetés

A cyberbűnözők stratégiája az elmúlt évben sokat változott: a hagyományos spamáradatok helyett egyre inkább a személyre szabott támadásokat kerülnek előtérbe, amelyekből kevesebb is elég ahhoz, hogy nagyobb pénzügyi károkat okozzanak a támadók. A Cisco Security Intelligence Operations felmérése rámutat, hogy az újonnan kialakuló trend szerint a célzott támadások során nemcsak pénz, hanem szellemi tulajdon is lehet a célpont.

A kutatás főbb megállapításai:
• A 2010 júniusában még közel 1,1 milliárd dolláros üzletnek számító, spam-alapú támadásokból származó bevételek egy év alatt 50%-kal, nagyjából 500 millió dollárra csökkentek.
• Ez idő alatt a napi spam-áradat 300 milliárdról 40 milliárdra csökkent.
• Egyre nő a spearphising (azaz a célzott adathalászat) és a személyre szabott rosszindulatú támadások száma.
• A spearphising támadások száma megháromszorozódott, a csalásokból és rosszindulatú támadásokból pedig idén négyszer annyit regisztráltak, mint egy évvel korábban.
• A célzott támadások nemzetközi szinten évente 1,29 milliárd dollár kárt okoznak.

Bár a támadások sikerének egy része technológiai hiányosságokra vezethető vissza, a legnagyobb kárt továbbra is a felhasználók okozzák saját maguknak, azzal, hogy idegenekben is megbíznak, és, hogy hajlandók számukra érzékeny adatokat is elküldeni.

Címkék
Hozzászólások