- 2011. augusztus 1., 15:44
A MeeGo-s netbook kisebb processzorral érkezik, de a tengeren túlon valószínűleg tartani tudja 200 dolláros árát.
Hirdetés

Az ASUS a Computexen leplezte le az X101-es netbookját, amely amellett, hogy vékony, olcsónak ígérkezik, operációs rendszerként pedig MeeGo-t futtat. A netbook most jelent meg hivatalosan is az ASUS oldalán, így kiderült, hogy az előzetesen megszellőztetett 1,5 GHz-es processzor helyett egy kisebb, 1,33 GHz órajelen üzemelő változat kerül bele, nevezetesen az Intel Atom N435. A lépés mögött valószínűleg a költséghatékonyság áll. Opcióként azért az N455 processzor is elérhető, persze felárért. A 10,1"-os 1024×600-as kijelzővel rendelkező készülékben DDR3 memóriából 1 Gbájtnyi lesz, amely mennyisége duplázható, tárhely pedig egy 8 Gbájtos SSD szolgál majd. A specifikáció szolid, de a Meego számára valószínűleg ez is bőven elegendő lesz.

A Computexen még szó volt arról, hogy a X101-es dual-boot rendszerrel is megvásárolható lesz, Meego-val és Windows 7-tel. Az ASUS végül úgy döntött, hogy ezt a lehetőséget elveti, és a két platform két külön gépen lesz elérhető: az X101 maradt az olcsó készülék MeeGo rendszerrel 200 dollár alatti árral, míg a windowsos verzió X101H néven lesz elérhető, valamivel drágábban.

Az n-es WiFi-t, Bluetooth 3.0-t és két USB portot tartalmazó netbook a három cellás akkumulátorral várhatóan 4 órás üzemidőt tud biztosítani a MeeGo-val, ami elég kevésnek tűnik. Az X101 várhatóan fehér, vörös és barna színben is kapható lesz. Idehaza augusztus közepétől lesz megvásárolható az Euronics és az Extreme Digital üzleteiben, ára 44 990 forint lesz.

Címkék