- 2012. május 29., 15:08
Az LG új kijelzője hamarosan mobiltelefonokban is megjelenhet. A kérdés csak az, minek.
Hirdetés

A mobiltelefonok kijelzőjének felbontása egyre gyorsuló ütemben növekszik, amióta az Apple előrukkolt a Retina Displayjel. Kétségtelen, hogy 960×640 képpont 3,5 colon impozáns látványt nyújt (326 PPI), azonban már ez részletesség is teljesen szükségtelen; arról a távolságról, ahonnan a telefon képernyőjét általában nézzük, már bőven nem tudjuk a pixeleket megkülönböztetni egymástól. A 4,5-5 colos telefonok HD (1280×720 pixeles) kijelzője kb. ugyanezt a részletességet hozza, így belátható, hogy 1920×1080 pixel alkalmazásának a gyakorlatban semmi előnye nem származik – az LG ennek ellenére most elkészítette az 5 colos prototípust, amelynek optimális nézési távolsága valahol 20 cm környékén található.

Az újdonság 440 PPI-s részletességgel bír, ez értelemszerűen még az új iPad részletességét is messze felülmúlja, hiszen az Apple kütyüjénél 10 colon oszlik el 2048×1536 képpont (ami mellesleg éppen úgy 326 PPI-t jelent, mint az iPhone 4 Retina Display kijelzője esetében). A felbontásból adódóan a kijelző 16:9-es képarányú, technológiája pedig természetesen IPS, így állított és fektetett helyzetben egyaránt jól lehet használni.

Az LG egyelőre csak egy prototípussal készült el, azonban a vállalat a második félév folyamán szeretné a sorozatgyártást is beindítani. Azt még nem lehet tudni, hogy a kijelző milyen termékben debütálhat, akár az is elképzelhető, hogy az LG Display nem anyavállalatának ad majd először a kijelzőkből.