- 2012. június 1., 14:42
A WiDi-nek és az AirPlaynek állítana konkurenciát a Miracast. A szervezet reméli, sikerült támogatókat szerezni.
Hirdetés

A megoldás alapjait már letette a szervezet, a szabvány véglegesítése pedig a második félév folyamán várható. A WiFi Miracast lényege – nem meglepő módon – az, hogy a vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó eszközök számára lehetővé teszi, hogy egymás között videót illetve hangot továbbítsanak. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy egy mobiltelefonon tárolt filmet nézzünk meg mondjuk a tévén, vagy a korábbinál egyszerűbb módon kapcsoljuk össze a laptopot a tárgyalóban lévő projektorral.

Ha ez az ígéret ismerősen cseng, az nem a véletlen műve: a Apple-nek és az Intelnek is van már saját szabványa ugyanerre. Előbbi megoldása AirPlay névre hallgat, az Intel pedig WiDi-nek keresztelte el saját technológiáját, amelyet ráadásul minden integrált GPU-val rendelkező Core i3/i5/i7 processzor támogat is. Ha ez nem lenne elég, akkor ne feledkezzünk meg a multimédiás tartalmak hálózaton keresztül történő továbbítására szolgáló DLNA-ról is, igaz, ennek működése eltérő, mert nem maga a kép, hanem a feldolgozandó adat kerül továbbításra.

Mindezek alapján nem lesz egyszerű dolga a WiFi Alliance-nek, ha azt szeretné, hogy a gyártók felsorakozzanak mögé – a további részletekkel azonban meg kell várnunk az augusztust; a szabvány végelegesítése ekkora várható.

Hozzászólások