- 2012. július 13., 17:28
A Karlsruhei Egyetem kutatóinak a világon először sikerült egy bit adatot egyetlen molekulán megbízhatóan tárolni.
Hirdetés

A kutatás jelentősége az adatokat egyre nagyobb mennyiségben ontó világunkban felbecsülhetetlen lehet, segítségével ugyanis, remélhetőleg, nagyságrendekkel megnövelhető a tárolórendszerek kapacitása. Bár a megoldást a fizikai korlátok miatt egy HDD esetében biztosan nem lehet hasznosítani, a mennyiségek érzékeltetése végett leírjuk: egy 4 Tbájtos HDD kapacitása ezzel a módszerrel elméletben 200 Pbájtra, azaz 50 ezerszeresére lenne növelhető. A technológiát az SSD-k utódjánál alkalmazhatják majd, ha a kapacitásban egyébként is ugrásszerű növekedést ígérő ReRAM jelenlegi megoldásaihoz képest jelentős plusz kapacitást vagy jobb költséghatékonyságot tud nyújtani.

Az egyetem kutatói természetesen még nagyon a fejlesztések elején tartanak, egyelőre szó nincs prototípusról, „csupán” azt sikerült megoldaniuk, hogy egy 51 atomból álló, kb. 1000 pikométer hosszúságú molekulába bejuttassanak egy mágnesezett vasatomot, és feszültséget közöljenek vele. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a molekula külső héja megvédi a vasatomot, amelynek mágneses ellenállása a feszültség irányának változtatásával szabályozható; ez pedig az egész molekula vezetőképességét befolyásolja, ami, azzal együtt, hogy a vasatom a mágneses ellenállását stabilan tartja (memória effektus), elegendő is ahhoz, hogy a molekula alkalmassá váljon információ tárolására. A működési elvből adódóan a kutatók a technológiát a ReRAM-mal (rezisztív memória) teszik egy kategóriába, annak egyik altípusaként tekintenek rá.

Hogy a méreteket el tudjuk helyezni: az új technológia segítségével 1 bit tárolását 51 atom segítségével tudják megoldani a kutatók, míg jelenleg a merevlemezeknél ugyanennyi információt néhány millió atom képes megbízhatóan tárolni. A kísérletben alkalmazott molekula hossza kb. 1000 pm volt, míg egy NAND chip cellái a jelenleg alkalmazott gyártástechnológiával kb. 30-50 ezer pm hosszúak. Érdekesség, hogy amennyiben a technológiát valaha sikerül olyan szintre fejleszteni, hogy kereskedelmi termékek készüljenek segítségével, a jelenlegi tudásunk alapján valószínűnek tűnik, hogy az adattároló vezérlőelektronikája nagyobb helyet foglal majd el, mint a chipen lévő több Tbájtnyi tárhely.

Címkék