- 2012. július 13., 13:56
A vaskos repülési dokmentációt digitális verzióra cseréli az Airbus: kevesebb cipelnivaló és kisebb hibalehetőség.
Hirdetés

Miután több légitársaság is saját hatáskörben digitális változatra cserélte a repülés során használatos dokumentumokat, az Airbus is úgy döntött, hogy kiveszi a részét a digitális átállásból: a repülőgépgyártó bejelentette hivatalos FlySmart with Airbus alkalmazáscsomagját, amely a kézikönyvek mellett az ellenőrző listákat és a repüléstervezési eszközöket is tartalmazza, így pilóták híres „táskáját” (EFB) teljes egészében képes kiváltani. Az Airbus egyelőre csak iPadra adja ki az alkalmazást, amely hamarosan elérhető lesz az App Store-ból – de természetesen csak az Airbus vásárlói számára.

A papír alapú dokumentumokat a légitársaságok azért kezdték el lecserélni, hogy csökkentsék a pilótáknál lévő táskák tömegét – elsősorban kényelmi szempontból, de persze az is könnyen belátható, hogy amennyiben utanként csak néhány dollárnyi üzemanyagot sikerül megspórolni, akkor gyorsan, akár néhány hónap alatt anyagilag is kifizetődővé válik egy ilyen jellegű beruházás. Az Airbus szoftvercsomagja viszont más szempontok alapján is hasznos lehet, segítségével csökkenthető például a hibalehetőség abban az esetben, ha a pilótáknak repülés közben kell számításokat elvégeznie, mondjuk azért, mert az előzetes tervhez képest alacsonyabb utazómagasságon repülik a gépet. Emellett könnyedén biztosítható a dokumentumok frissessége is, ami adott esetben akár életeket is menthet; ha például biztonsági okokból módosítanak egy ellenőrző listát, akkor biztos, hogy a módosítás eljut a személyzetig (nem akad fenn a bürokrácián, amint arra korábban több példa is volt már), ráadásul az alkalmazások még arra is képesek lehetnek, hogy változás esetén külön felhívják a pilóták figyelmét.

Didier Lux, az Airbus ügyfélkapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy az iPad és a FlySmart with Airbus alkalmazás kezelésének elsajátítása mostantól a gyártó pilótaképzési programjának részét képezi, az Airbus pedig a jövőben a táblagépet szériafelszerelésként fogja kezelni.

Címkék