- 2012. július 23., 16:48
Az USB Power Delivery nevű kiegészítéssel az USB-IF hosszú évekre biztosíthatja az USB töretlen népszerűségét.
Hirdetés

Ma még egy 3,5 colos HDD-t használó külső merevlemez sem működik hálózati tápegység nélkül, hamarosan azonban akár notebookot is lehet tölteni USB csatlakozóról – az USB Implementer Forum legújabb specifikációja szerint ugyanis, amely a meglévő 2.0 és 3.0 szabványok kiegészítéseként fogható fel, az USB szabványú csatlakozók akár 100 wattos teljesítmény leadására is képesek lehetnek. Mindez azt jelenti, hogy egy USB port megfelelő kábellel gyakorlatilag bármilyen töltőnek kiváló alternatívája lehet, kis szerencsével hamarosan a nyaralásra elég lesz a mostani töltőrengeteg helyett néhány kábelt magunkkal vinni.

Egy USB 2.0 port a jelenleg érvényes specifikáció szerint 5 voltos feszültség mellett legfeljebb 2,5 watt leadására képes, az USB 3.0 esetében pedig ennek háromszorosa, 7,5 watt a teljesítmény felső határa. A most elfogadott USB Power Delivery nevű kiegészítés a portok teljesítményét viszont több szintre osztja be, a legnagyobb teljesítményt biztosító Profile 5 esetében pedig a 20 voltos feszültség és az 5 amperes áramerősség akár 100 watt leadható teljesítményt is eredményezhet. A különböző profilok segítségével a gyártók saját maguk dönthetik el, hogy milyen teljesítményű USB portot építenek be termékeikbe – egy alaplap esetében például nincs sok értelme 100 wattos portokat alkalmazni. Bár a szabvány elméletileg a meglévő kábelekkel is kompatibilis, azt figyelembe kell venni, hogy ezeket nem 100 wattos teljesítmény továbbítására tervezték.

A szervezet reményei szerint a kiterjesztés segítségével az USB 2.0 csatlakozó népszerűsége még tovább növekszik, valószínűleg a testületnek tényleg nem kell félnie attól, hogy a Thunderbolt rövidtávon (és akár középtávon) jobb alternatívát kínál. Az USB IF már várja azoknak a gyártóknak a jelentkezését, akik szeretnék az USB Power Delivery szabványt is használni, maga a testület pedig augusztus 2-án, egy konferencián mutatja majd be az első, kedvcsináló prototípusokat.

Címkék
Hozzászólások