- 2012. szeptember 11., 13:44
Visszaütött a Toshiba stratégiája; mégis nagy mértékben csökkennek az SSD-kben használt flash chipek árai.
Hirdetés

A Tohsiba a nyár közepén jelentette be, hogy azonnali hatállyal 30 százalékkal csökkenti a flash chipek gyártási volumenét, amelyet a vállalat azzal indokolt, hogy túlkínálat van a piacon, amely hosszú távon az árak csökkenését vetíti előre, ami a kínálati oldalon lévő egyetlen piaci szereplőnek sem szolgálja az érdekét. Ennek fényében ésszerű lett volna, hogy a Toshiba példáját több másik gyártó is követi majd, a Micron Technology azonban figyelmen kívül hagyta a trendeket, és ez végül kifizetődött: az amerikai vállalat jelentős mértékben tudta növelni piaci részesedését, az SSD gyártók között több vállalat is átállt legalább részben a Micron chipjeire. A Micron jelenleg a harmadik legnagyobb chipgyártó, piaci részesedése 20 százalék körüli – azonban a vállalat rohamos ütemben zárkózik fel a piacvezető Samsungra és Toshibára, 2011 negyedik negyedévében például az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva 88 százalékkal tudta növelni árbevételét (Samsung 15,1%, Toshiba -2,9% ugyanebben az időszakban).

A Toshiba a fejleményekre a napokban reagált, és visszaállította a termelés ütemét a nyár eleji szintre – valamint bejelentette, hogy a chipek ára várhatóan 20-25 százalékkal csökken. Ironikus módon tehát éppen az a lépés okozta az árcsökkenést, amelytől a Toshiba a néhány hónappal korábbi árszint megtartását remélte, persze az is lehet, hogy a termelés visszafogása nélkül a chipek most még olcsóbbak lennének… Az OCZ egyébként a napokban bejelentette, hogy gyengébb eladási adatokra számít, mert nem tudott elegendő flash chipet vásárolni.

Így vagy úgy, a felhasználók végül jól járhatnak, az SSD-k ára a folyamatok következtében a korábban vártnál gyorsabban és meredekebben csökkenhet – és ezt jó esetben akár már a karácsonyi szezonban lehet majd érezni.

Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00
2020. február 12., 16:00