- 2012. október 15., 12:59
Közeleg október 26., a Window 8 premierjének időpontja – végre az OS árai is kiderültek.
Hirdetés

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Windows 8 esetében a Microsoft jelentősen csökkentette az elérhető termékverziók számát; az otthoni felhasználóknak a Windows 8 „sima” változata készült, vállalati környezetbe pedig a Windows 8 Prót ajánlja a redmondi vállalat. A newegg.com weboldalon a hétvégén előrendelhető státuszba került az új OS, így végre a Windows 8 árai is kiderültek. Eszerint a Windows 8 ára 100 dollár lesz, a Windows 8 Pro pedig 140 dollárba fog kerülni. A hazai képviselet egyelőre nem közölte a magyarországi árakat, azonban az eddigi tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyot nem tévedünk akkor, ha a dolláros árak eurósításával és 300 forint/eurós árfolyamon számolunk, így az otthoni verziót valószínűleg nagyjából 30 ezer forintért, a Pro változatot pedig 42 ezer forintért vásárolhatjuk majd meg.

Azaz a Microsoft érdemben nem változtatta meg az árakat a Windows 7-hez képest, hiszen megjelenésekor a Windows 7 Home Premium 29, a Windows 7 Professional pedig 39 ezer forintba került – OEM kiszerelés vásárlása esetén. A Microsoft ennek ellenére egy fontos ponton mégis belenyúlt a licencekbe: a Windows 8 esetében már nem lesz dobozos verzió, ami azt jelenti, hogy minden megvásárolt Windows 8 ahhoz a géphez kötődik majd, amelyikre feltelepítjük. Ezzel elvileg eltűnik annak lehetősége, hogy valaki egy gépfejlesztésnél hordozza az operációs rendszerét , a gyakorlatban azonban még nem tisztázott, hogy ez pontosan hogyan is fog működni. Az valószínűtlennek tűnik, hogy a Microsoft ki akarnak szúrni azokkal, akik rendszeresen, évente akár több alkalommal is nagyobb fejlesztést hajtanak végre – legalábbis józan ésszel nem elvárható, hogy minden processzor- vagy alaplapcserét követően egy új Windows licencet is kelljen vásárolni.

Bár dobozos verzió nem lesz, upgrade lehetőség igen: a Microsoft 70 dollárt kér mindenkitől, aki érvényes Windows XP, Windows Vista vagy Windows 7 OEM licencel rendelkezik, vagy 40 dollárt, ha ezek dobozos verziójával. Az upgrade a kiindulási „alaptól” függően Windows 8 vagy Windows 8 Pro változatokra engedi a frissítést. Korábban már megírtuk, hogy a jelenlegi OS fényében mennyire lesz egyszerű vagy nehéz Windows 8-ra frissíteni, a részletekért érdemes ezt a cikkünket elolvasni. A Microsoft 70 dollárt kér azoktól is, akik a Windows 8-ról szeretnének a Pro változatra frissíteni. A hazai árak természetesen a frissítő csomagok esetében sem ismertek, de a fenti kalkuláció alapján 70 eurós, azaz kb. 21 ezer forintos árral számolhatunk – kivéve, ha a Windows 8-ról az OS-en belül frissítünk, ebben az esetben az ár szintén 70 euró lesz, amelyet azonban a fizetéskor érvényes árfolyamon forintosíthatunk. Természetesen azok, akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között vásároltak Windows 7-tel szerelt PC-t vagy notebookot, azoknak a 4500 forintos frissítési ajánlat is érvényes.

A Windows 8 hivatalos bemutatója október 25-én lesz New Yorkban, az operációs rendszer pedig másnak kerül forgalomba a fontosabb piacokon – a jelenlegi információk alapján idehaza is któber 26-tól lehet majd a szoftvert megvásárolni.

Címkék