- 2012. október 26., 15:14
Megtörtént az Apple „bocsánatkérése” – már, ha ezt annak lehet nevezni. De legalább a betűméret stimmelt.
Hirdetés

Amint arról korábban már írtunk, az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága az Apple-t bocsánatkérésre kötelezte, amiért a Samsungot hamisan vádolta meg azzal, hogy lemásolta az iPadok dizájnját. Az ítélet alapján az Apple-nek online és offline is bocsánatot kell kérnie, Arial betűtípus használatával, legalább 14 pontos betűméret mellett. Előbbi a mai napon megtörtént; igaz, a közleményt nem igazán lehet bocsánatkérésnek felfogni, nem túl meglepő módon ugyanis az „apology” és „sorry” szavak egyike sem szerepel a szövegben. A viszonylag hosszúra sikerült iromány első bekezdése egyszerűen leírja a bíróság döntését, a második és harmadik bekezdés pedig kiemeli az indoklás azon részleteit, amelyek azt taglalják, hogy az Apple termékek menők, a Samsung termékek nem annyira. Végül a két utolsó bekezdés azzal foglalkozik, hogy az Egyesül Királyság bírósága nem ismerte fel azt a tényt, amit korábban németországi és amerikai bíróságok is kimondtak, vagyis azt, hogy a „Samsung a Galaxy táblagépek tervezésekor szándékosan másolta le a sokkal népszerűbb iPadok dizájnját”. (A teljes szöveg eredetiben itt valamint hírünk alján olvasató.)

Bár az Apple nyilván lezártnak tekinti a történetet, nem lennénk meglepve, ha az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága másképp látná a dolgot. Az ítélet alapján kötelező bocsánatkérés ugyanis véleményünk szerint elmaradt, és ennek alapján értelemszerűen az sem szerepel a szövegben, hogy miért kér elnézést a vállalat. A bíróság szemében nyilván az sem lesz jó pont, hogy az Apple a testületet, ha közvetve is, de hozzá nem értéssel vádolta meg.

Samsung / Apple UK judgment

On 9th July 2012 the High Court of Justice of England and Wales ruled that Samsung Electronic (UK) Limited’s Galaxy Tablet Computer, namely the Galaxy Tab 10.1, Tab 8.9 and Tab 7.7 do not infringe Apple’s registered design No. 0000181607-0001. A copy of the full judgment of the High court is available on the following link www.bailii.org/ew/cases/EWHC/Patents/2012/1882.html.

In the ruling, the judge made several important points comparing the designs of the Apple and Samsung products:

"The extreme simplicity of the Apple design is striking. Overall it has undecorated flat surfaces with a plate of glass on the front all the way out to a very thin rim and a blank back. There is a crisp edge around the rim and a combination of curves, both at the corners and the sides. The design looks like an object the informed user would want to pick up and hold. It is an understated, smooth and simple product. It is a cool design."

"The informed user's overall impression of each of the Samsung Galaxy Tablets is the following. From the front they belong to the family which includes the Apple design; but the Samsung products are very thin, almost insubstantial members of that family with unusual details on the back. They do not have the same understated and extreme simplicity which is possessed by the Apple design. They are not as cool."

That Judgment has effect throughout the European Union and was upheld by the Court of Appeal on 18 October 2012. A copy of the Court of Appeal’s judgment is available on the following link www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2012/1339.html. There is no injunction in respect of the registered design in force anywhere in Europe.

However, in a case tried in Germany regarding the same patent, the court found that Samsung engaged in unfair competition by copying the iPad design. A U.S. jury also found Samsung guilty of infringing on Apple's design and utility patents, awarding over one billion U.S. dollars in damages to Apple Inc. So while the U.K. court did not find Samsung guilty of infringement, other courts have recognized that in the course of creating its Galaxy tablet, Samsung willfully copied Apple's far more popular iPad.

Címkék