- 2013. február 12., 17:11
Kontinensünkön lesz GT60-as sorozat is, de az S60-asokat (csak 2D-s, Full HD sorozat) nem hozza be a Panasonic.
Hirdetés

A Panasonic január elején a CES-en már leleplezte a 2013-as termékpalettát, az európai premierre azonban csak tegnap került sor; a vállalat Nizzában mutatta azokat a modelleket, amelyek néhány héten belül a hazai boltok polcaira is felkerülhetnek. A korábbi években a termékpaletta – Japánt leszámítva – régiónként nem mutatott eltérést, idén azonban több ponton is különbözik a hazai (európai) és a tengeren túli felhozatal.

A funkciókat tekintve túl nagy meglepetés azért nincsen, hiszen a legfontosabb szolgáltatásokról a Panasonic már januárban lerántotta a leplet: a 2013-as plazmatévék esetében a három legfontosabb újdonságot a my Home Screen funkció, a Swype & Share 2.0 és a Voice Interaction szolgáltatások jelentik, amelyek mellé azért felvehetjük a Touch Pen digitális toll támogatását is. A 3D-s készülékek (ZT60, VT60, GT60 és ST60) egyben okosétévé funkciókkal is rendelkeznek, és a hálózati kapcsolat felépítéséhez szükséges WiFi adaptert beépítve tartalmazzák.

Európában 42-65 colos képméretben összesen 12 új modell kerül forgalomba; a csúcsot természetesen a ZT60 és VT60-as sorozatok jelentik majd, míg a legnagyobb sikert a kiváló ár/érték arányú ST60-as készülékektől várja a Panasonic. Amerikával ellentétben a kontinensünkön a VT60-as és az ST60-as tévék között azonban nem lesz „szakadék”, bejönnek a GT60-as tévék; a széria (az ST60-as változatokhoz képest) elsősorban kalibrációs lehetőségek terén ad többet, valamint abban, hogy a színprofilok között THX módokat is találunk. Amerikával ellentétben – és ezt nagyon sajnálhatjuk – az S60-as készülékek viszont nem kerülnek forgalomba, így akinek a 3D nem kell, az legfeljebb a HD Ready X60-asok közül válogathat.

ZT60-as sorozat

Plazma fronton az idei csúcstermék a ZT60-as széria lesz, amely limitált példányszámban készül majd: az egész világon nagyjából 20 ezer, Európában pedig 6 ezer készülék kerül forgalomba. A ZT60-as sorozat exkluzív ajánlat lesz a termékpalettán – hogy ez pontosan mit fog jelenteni Magyarországra vonatkozóan, az egyelőre még nem árulhatjuk el, de azt azért igen, hogy a Panasonic igazi csemegével készül azok számára, akiknek az otthoni mozizás a mindene. A tévét a gyártó a lehető legnagyobb gondossággal gyártja, és az egyik legnagyobb különbség a VT60-as készülékekhez képest az, hogy a ZT60-as széria minden egyes példánya egyesével beállítva (kalibrálva) hagyja majd el a futószalagot. Egyébként pontosan azért, mert a ZT60-as luxuscikk, amolyan „pénz nem számít” ajánlat lesz, csak 60 colos verzió lesz belőle.

Technológiai szempontból a legfontosabb tulajdonságot a 3000 Hz Force Field Driving panel jelenti, és az, hogy a tévé az egybe előlapos kialakítás ellenére gyakorlatilag mentes lesz a tükröződésektől (ezt a képességet Studio Master Panelre keresztelte el a Panasonic). Készítettünk két képet: a bal oldali a ZT60-as a jobb oldali pedig egy VT60-as tévével készült, mindkettő tévé paneljét lézeres fénnyel világítottuk meg, és a fotókat ugyanolyan szögből készítettük. A ZT60-asok panelje emellett a legkevésbé tükröződik (Ultimate Black) nappali fényviszonyok között.

A ZT60-as tévében hatmagos processzor van, amely nemcsak a képfeldolgozás minőségét javítja, hanem több beállítási lehetőséget is jelent, valamint természetesen a tévé működése (elsősorban az okostévé funkciók használatakor) jelentősen nő a tavalyi csúcsmodellekhez képest. A Panasonic a tévébe minden tunerből kettőt épített be, így összesen hat vevőegység van – amelyek közül párhuzamosan bármelyik kettőt használhatjuk. Bár a ZT60-as tévének saját adattárolója nincsen, USB 3.0 szabványú HDD vagy memóriakártya csatlakoztatása után képes felvételkészítésre is; és a két tuneres megoldásnak hála felvételkészítés közben másik csatornára is kapcsolhatunk, sőt, arra is van mód, hogy a második adást is rögzítsük. A készülék DLNA szerverként is funkcionál, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a második tuner képét bármilyen DLNA eszközre képes továbbítani – vagyis tévézés közben valaki, mondjuk egy táblagépen, egy másik csatornát is nézhet a ZT60-ason keresztül.

A széria 2D-ben és 3D-ben is rendelkezik THX minősítésű színprofillal, és a Pure Direct megjelenítési módot is támogatja. Emellett megtalálható benne a my home Screen funkció, a Swype & Share 2.0 és a Voice Interaction is, került bele kamera (arcfelismeréshez és Skype-hoz) valamint használhatjuk vele a Touch Pen digitális tollat is.

VT60-as széra

A sorozat példányai 55, 60 és 65 colos méretben kerülnek majd forgalomba. Az alapvető tulajdonságok egyeznek a ZT60-as tévé képességeivel, így a panel vezérlése 3000 Hz-es Force Field Drive technológiával történik, hatmagos a rendszerchip, szintén kettőt kapunk minden tunerből, és van beépített kamera is. Eltérés viszont a csúcsmodellhez képest, hogy a panel előtti, nappali tévézést segítő szűrő a tavaly megismert Infinite Black Ultra, valamint az is, hogy a VT60-as készülékek panelje már nem „Studio Master Panel”.

A támogatott szolgáltatások listája viszont teljes: A VT60-asok 2D-ben és 3D-ben is rendelkeznek THX minősítésű színprofillal, támogatják a Pure Direct megjelenítési módot és megtalálható bennük a my home Screen funkció, a Swype & Share 2.0, a Voice Interaction is, a Touch Pen digitális toll támogatás valamint minden, a dupla tunerrel kapcsolatos extra szolgáltatás is.

A VT60-as tévék további érdekessége, hogy a Panasonic ezekbe a modellekbe a káva oldalsó részébe szerelte a hangszórókat, amelyek előre néznek – tévés mércével nézve a hangjuk a méretnek köszönhetően valóban egészen jónak mondható.

GT60-as széria

A GT60-as modellek 42 és 50 colos méretben lesznek kaphatók, és alapvetően a VT60-as tévékkel egyező képminőséget nyújtanak majd (csak éppen kisebb képátló mellett). A GT60-as széria mindkét tagjába 3000 Hz Force Filed Drive panel, Infinite Black Ultra szűrő és hatmagos processzor kerül, a színprofilok között pedig THX 2D/3D beállítási módokat is találunk, és a dupla tuneres megoldást (valamint a hozzá kapcsolódó extrákat) leszámítva a fícsörlista is teljesnek mondható: van my Home Screen, Swype & Share 2.0, Voice Interaction és USB-s felvételi képesség is.

ST60 sorozat

A Full HD 3D modellek között a legjobb ár/érték arányt az ST60-as sorozat képviseli majd, amelynek modelljei a tavalyi VT/GT szériák 2500 Hz Force Field Drive megoldású paneljét örökölték. A széria 42, 50, 55 és 65 colos változatban lesz elérhető, Infinite Black Ultra szűrővel, de THX színprofilok nélkül. Ez utóbbival együtt a kalibrációs lehetőségekből is kevesebb lesz, mint a ZT60/VT60/GT60-as tévéknél. Az ST60-asok a szolgáltatások terén nagyjából ugyanazt nyújtják majd, mint a GT60-as tévék (my Home Screen, Swype & Share 2.0, Voice Interaction), azonban a kétmagos processzor miatt valamivel lassabb működésre számíthatunk. Ami érdekesség, az az, hogy a Panasonic úgy döntött, hogy az ST60-as tévék mellé ajándékba adja az Electric Touch Pen digitális tollat is, viszont cserébe le kell mondanunk a két 3D szemüvegől, amelyek a többi 3D-s tévénél a csomagolás részét képezik majd.

X60-as sorozat

Európában az egyetlen csak 2D megjelenítésre képes plazmatévé széria az X60-as lesz, amely 42 és 50 colos képátlóval érkezik, 600 Hz-es képfrissítést és HD Ready felbontást nyújt, és kimaradtak belőle az okos funkciók is.

Információink szerint a készülékek megjelenése március folyamán várható, azonban azt sajnos még nem tudjuk, hogy az egyes példányokat milyen áron lehet majd megvásárolni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. szeptember 14., 08:00
2019. november 14., 06:00
2019. október 28., 08:00
Hozzászólások