- 2013. április 19., 15:31
A hatékonyabb videotömörítési eljárásnak köszönhetően felére csökkent a sávszélesség-igény.
Hirdetés

A 4K×2K azaz UHD felbontású tesztadást a SES, a Harmonic és a Broadcom közösen végezték; a műsortovábbításhoz szükséges infrastruktúrát a SES biztosította, a végpontokhoz telepített eszközöket pedig a Harmonic illetve a Broadcom adták. A tesztadáshoz a műholdas szolgáltató a DVB-S2 szabványú rendszerének minimálisan módosított változatát használta, ennél lényegesebb azonban, hogy a műsor tömörítése a nemrégiben véglegesített H.265, azaz HEVC kódolás eljárás segítségével történt. A 3840×2160 pixeles stream kódolásához 20 Mbps-os bitrátát használtak, amely fele annak, amit például az Eutelsat a 2013. január 8-án indított, hasonló felbontású, de H.264 kódolású tesztadása esetében alkalmaz.

A HEVC specifikációját az ITU csupán néhány hónapja, január végén véglegesítette, hivatalos szabvánnyá pedig április 13-án vált. Néhány chipgyártó már korábban ígéretet tett arra, hogy a stream feldolgozásához szükséges hardvert a szabvány véglegesítését követően szinte azonnal piacra dobja – ezek mintapéldányai már a készülékgyártóknál lehetnek tesztelésen.

Ha a tévégyártókon múlik, akkor a következő nagy dobás az iparágban valóban az UHD felbontású készülékek dömpingje lehet, így mindenképpen pozitívumként értékelhető, hogy egyre több jel mutat arra: lesz megfelelő tartalom is ezekre a tévékre. A piaci előrejelzések alapján ugyanakkor 2013-ban még csak néhány millió UHD felbontású tévé kerül a fogyasztókhoz (a megjelenítők ugyanis nagyok és drágák is), így a technológia robbanásszerű terjedésére még biztos, hogy legalább néhány évet várni kell.

Címkék
Hozzászólások