- 2013. június 17., 14:56
Az Európai Bizottság döntött: 2014. július 1-jétől nem számítható fel extra költség a külföldi telefonhívások után.
Hirdetés

A tervezet szerint sem a beszélgetések, sem a szöveges üzenetek sem az adatforgalom után nem lesz felszámítható extra költség, azaz lényegében megszűnik a roaming-díj az Európai Unió tagállamaiban. A lépésnek a fogyasztók rövid távon is egyértelműen örülhetnek, hiszen olcsóbb lesz a telefonálás az EU 27 tagállamában, a hosszú távú hatások azonban sokkal összetettebbek – a cél a verseny és a versenyképesség növelése.

Egy becslés szerint az iparági bevételek a döntés következtében csupán 2 százalékkal csökkennek majd, viszont hosszú távon konszolidálódhat az EU távközlési piaca. Jelenleg az EU tagállamaiban összesen több, mint 100 szolgáltató működik, így a bevételek nagyon elaprózódnak, egy-egy vállalatnál kevés fejlesztési tartalék képződik – a döntéshozók szerint ez a legfőbb akadálya annak, hogy az EU-ban jóval kevesebb a hálózatfejlesztés, mint mondjuk az USA-ban, ahol gyakorlatilag egy Európányi területet mindössze négy szolgáltató fed le. Szakértők arra számítanak, hogy az új szabályozás következtében felvásárlások lesznek, és a versenyképesség növelése érdekében több szolgáltató dönt majd az infrastruktúra gyorsabb fejlesztése mellett.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a felhasználók a gyakorlatban is jól járnak-e; emlékezetes, hogy amikor az EU-ban első ízben korlátozták a roaming tarifákat, a hazai szolgáltatók a bevételek kompenzálása érdekében az EU-n kívüli roaming-díjakat drasztikus mértékben, többszörösére emelték. Nem elképzelhetetlen, hogy az EU-n belüli roaming-díjak teljes eltörlésekor is emelésre lehet majd számítani, ami lehet akár csak néhány százalékos, de általános érvényű, vagy nagyobb, de csak az EU-n kívüli külföldi hívásokra vonatkozó is. Emellett a szolgáltatók természetesen trükközhetnek is: az átalánydíjas vagy lebeszélhető percek esetében például kiköthetik, hogy a külföldi hívások után a normál percdíjat mindenképpen ki kell fizetni, így a roaming továbbra sem szűnne meg, csak éppen máshogy hívnák. A tervezetből az egyébként nem derül ki, hogy az EU a szolgáltatók egymás közötti elszámolását hogyan tervezi, de valahogyan nyilván rendezni kell ezt a kérdést is, hiszen nem várható el egyik vállalattól sem, hogy ingyen adjon hozzáférést más szolgáltatók ügyfelei számára.

A tervezet pontos kidolgozására a jövő hónap végéig kerül sor, akkor dől el, hogy 2014. július 1-jétől el lehet-e törölni a roaming-díjakat, vagy az időpont korai – a határozatban opcióként 2017-es céldátum is szerepel.

Címkék