- 2013. június 21., 13:22
A gyártók már tavaly sem fókuszáltak kifejezetten a 3D-re, most úgy tűnik, húzó tartalom sem igen lesz.
Hirdetés

A múlt héten az ESPN amerikai sportcsatorna jelentette be, hogy év végén leállítja dedikált 3D csatornáját, az ESPN 3D-t, most pedig a FIFA közölte, hogy még nem biztos, hogy a jövő évi labdarúgó VB-t 3D-ben is fogja közvetíteni. Előbbi ügy azért kellemetlen a 3D technológia szempontjából, mert tulajdonképpen a világ legnagyobb piacának visszajelzése, míg utóbbi azért fájhat, mert a szórakoztatóelektronikai iparban az utóbbi évek fontos újításait a gyártók gyakorlatilag mindig a sporttal tudták eladni – így történt ez a CRT-lapostévé váltás esetében, illetve néhány évvel később akkor is, amikor a Full HD felbontás igazán elterjedté vált. A gyártók joggal számíthattak tehát arra, hogy a sport eladja majd a 3D-t is, most azonban úgy tűnik, hogy ez nem fog bekövetkezni.

A 3D-vel egyébként, ahogyan azt már sokszor elismételtük, alapvetően két probléma van: nincs elég tartalom, és a felhasználók a szemüveg viselésétől is ódzkodnak. Előbbi helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a Sony, az LG és a Samsung is saját, 3D tartalmakkal operáló VOD szolgáltatást indított, amelyeket a gyártók okostévéivel lehet elérni.

A 3D mellőzése azt biztosan nem jelenti, hogy a FIFA a technológiai újdonságokat mellőzné majd a jövő évi rendezvényen. A szövetség és a közvetítés technikai lebonyolításáért felelős Sony ugyanis már korábban közölték, hogy az eseményről részben vagy egészben UHD felbontású felvételek is készülnek majd. Azt még nem lehet tudni, hogy élő közvetítés lesz-e a Full HD-hez képest négyszeres részletességet nyújtó UHD felbontással, az is elképzelhető, hogy ezeket az anyagokat később teszik elérhetővé a szervezők.

Címkék
Hozzászólások