- 2013. július 4., 15:15
Mindhárom hazai mobilszolgáltató, az OTP, a SuperShop és a MasterCard is részt vesz a tesztelési fázisban.
Hirdetés

A mai napon elindult az NFC alapú MobilTárca szolgáltatás nyilvános tesztelése. A projektben több, mint 2000 fő vesz részt. A tesztelési időszak a tervek szerint hat hónapot fog igényben venni, ezalatt az idő alatt a tesztelést felügyelő Mobil Tárca Szövetség igyekszik minden esetleges hibát kijavítani, de talán még ennél is fontosabb: a felhasználói visszajelzések alapján a szolgáltatást minél kényelmesebbé tenni. Bár kitűzött céldátum nincsen, a hathónapos időtartamból arra következtethetünk, hogy a Mobil Tárca Szövetség 2014. január 1-jén szeretné útjára indítani a szolgáltatást éles üzemben is. Pukler Gábor, a Mobil Tárca Szövetség elnöke az indulással kapcsolatban azt mondta, hogy a tesztelés során felmerülő igények és problémák függvényében a bevezetés egy-két hónapot bármilyen irányba tolódhat.

A tesztelésben a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone Magyarország, a MasterCard, az OTP Bank és a SuperShop vesznek részt (és persze az infrastruktúrát nyújtó Állami Nyomda), de a háttérben természetesen folynak a tárgyalások, így az éles indulásra valószínűleg jóval több partner csatlakozik majd a Mobil Tárcához. Ami a csatlakozást illeti, a legjobb helyzetben nyilván a bankok vannak; bár az OTP külön kártyatípust hozott létre az NFC-s fizetéshez, erre valójában semmi szükség, mivel az okostelefonokkal a meglévő PayPass kártyák is helyettesíthetők. Azaz számítani lehet arra, hogy az éles üzem indulására az összes olyan hazai pénzintézet, amely rendelkezik PayPass fizetésre alkalmas kártyával, csatlakozni fog a programhoz. Túl rossz helyzetben a boltok, áruházak sincsenek, hiszen fentiekből adódóan csak egy PayPass terminált kell venniük, azt is csak akkor, ha még nem használnak olyat. A legfrissebb adatok szerint országszerte egyébként már 17 ezer ilyen értékesítési pont van – amelyeket a MasterCard PayPass Locator alkalmazásával könnyen meg is lehet találni.

Habár az NFC-t sokan az érintés nélküli fizetési megoldással azonosítják, a valóság az, hogy a technológia segítségével nemcsak a bankkártyákat, hanem gyakorlatilag bármilyen más kártyát is ki lehet váltani. Az NFC előnye abban rejlik, hogy a chip programozható, így gyakorlatilag bármennyi kártyát képes helyettesíteni. Ráadásul mindezt úgy, hogy a használat előtt még csak ki sem kell választani, hogy az adott helyzetben melyiket szeretnénk használni – ezt megteszi helyettünk a terminál és a telefonon futó szoftver. A tesztelési fázisban az OTP mellett a SuperShop és a SPAR is részt vesz; utóbbi valamennyi áruházát olyan terminállal szerelte fel, amely alkalmas arra, hogy a hűségprogramjában használt SuperShop kártya helyett is a MobilTárca szolgáltatással elérhető digitális másolatot használjuk.

A lehetőségek száma végtelen

A bankkártyák és hűségkártyák is csak egy kis szeletét jelentik annak, amint az NFC segítségével meg lehet oldani. Ezt jól jelzi, hogy bár a (félig) nyilvános tesztelés még csak most indul, a mobilszolgáltatók valójában már egy ideje használják a technológiát, mégpedig a dolgozók beléptetésére illetve az épületen belüli szolgáltatások (pl. nyomtatás, étkezés, stb.) igénybevételére. Emellett a BKK is olyan elektronikus jegyrendszer bevezetését tervezi, amely támogatja az NFC technológiát, így a MobilTárca rövidesen a bérletet (vonaljegyet) is kiválthatja majd – és nem kizárt, hogy később a parkolásért is fizethetünk majd, stb.

Biztonságos?

Az NFC technológia lényege az, hogy egyetlen érintéssel működik – amire egyébként igazából nincs is szükség, elég, ha az NFC chip 4 cm-nél közelebb kerül a leolvasó terminálhoz. Ez sokakat aggodalommal tölt el, hiszen az elvi lehetősége fennáll annak, hogy a zsebben lévő mobiltelfonról akár a metrón is lehúzzák az információt, amelyet később más készülékkel vásárlásra felhasználnak – a gyakorlatban azonban ez biztos, hogy nem működik. Hogy csak a pénzügyi vonalat nézzük: az NFC-s fizetés esetében a bankok (és a mobilszolgáltatók) éppen azokat a biztonsági követelményeket teljesítik, mint az érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyák esetében. Sőt, valójában többet is, ugyanis a MobilTárca használatához nem elegendő az NFC chip, hanem szükség van egy speciális, hitelesítési adatokat tároló SIM-kártyára is. Az ebben tárolt adatok már nem másolhatók, nélkülük viszont az NFC chipben lévő információk nem jók semmire. A paranoiások számára ráadásul még mindig ott a lehetősége annak, hogy a telefon menüjében kikapcsolják az NFC-t, sőt, a készüléken futó Mobiltárca (teszt)alkalmazás arra is módot kínál, hogy a kártyákat egyenként vagy globálisan ki- illetve bekapcsoljuk (maga az app pedig jelszóval védhető).

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00