- 2013. augusztus 14., 11:46
A vártnál sokkal kedvezőbb árú lehet a Google hordozható szemüveg-kamerája.
Hirdetés

A készülő Google Glassról már sokféle hír jelent meg, főként annak előnyeit hangoztatva. A várható 1500 dolláros ár azonban nem az előnyök között foglalt helyet, s bizony sok kütyümániást elrettentett már jó előre a szemüveg-kamerától.

A tajvani Topology Research viszont arra a következtetésre jutott, hogy a Google Glass mindössze 299 dollárba fog kerülni, amely ötöde annak, amelyet a jelenlegi információk szerint tudni vélhetünk. A jósolt alacsonyabb árat a felhasznált alkatrészek árai alapján számították ki (BOM - Bill of Materials). A szemüvegben használt miniprojektor - melyet a Himax gyárt - csupán 30-35 dollár, s a Google a közelmúltban 6,3%-os részesedést szerzett a gyárban, így ő vélhetően kedvezőbb áron kaphatja majd meg az egységet. A drasztikus árkülönbség elsődleges oka viszont az lehet, hogy a Project Glass 2012-es bejelentésekor még úgy volt, hogy a szemüvegbe komplett okostelefon hardver kerül, ám végül, ahogyan azt mi is vártuk, az érdemi munkára a Google Glass nem alkalmas, helyette csak interfészként szolgál.

Jóllehet, egy termék árát nem csupán a felhasznált alkatrészek ára határozza meg, sőt, a legritkább esetben csak az, hiszen a fejlesztés költségeit is be kell építeni. Ráadásul, ha egy termék különleges és konkurencia nélküli is, akkor az egyedisége eleve felnyomhatja az árát.
Az idealizált 300 dolláros kezdőár helyett még így is logikusabbnak tűnik az a forgatókönyv, amely szerint az új készülék valamivel magasabb áron jelenik majd meg, majd lassacskán árat csökkentve éri el a jósolt 300 dolláros szintet.

Hozzászólások