- 2013. szeptember 13., 13:44
Nem ez az első eset, hogy az ötlet felmerül, ezúttal azonban talán lesz is belőle valami.
Hirdetés

Az USB Implementers Forum bejelentette, hogy a Wi-Fi Alliance-szal közösen egy éven belül kidolgozza és közzéteszi a vezeték nélküli USB szabványt, amelynek neve MA USB, azaz Media Agnostic USB lesz. A várakozások szerint a szabvány hozzájárul majd ahhoz, hogy a mobil eszközöket az eddiginél is rugalmasabban csatlakoztassuk egymáshoz illetve számítógéphez/notebookhoz, valamint ahhoz is, hogy középtávon továbbra is az USB maradjon a legszélesebb körben alkalmazott megoldás. Az USB IF úgy fogja megtervezni az MA USB-t, hogy az visszafelé kompatibilis legyen az USB 2.0 illetve USB 3.x szabvánnyal, jóllehet, egy dologban biztosan hátrányban lesz hozzájuk képest: fizikai összeköttetés hiányában az eszközök töltését el lehet felejteni.

A tervek szerint az MA USB 2,4, 5 illetve 60 GHz-es frekvenciasávban is képes lesz kommunikációra, előbbi kettővel nagyobb hatótávolságra, utóbbival pedig nagyobb, akár 7 Gbites sebességre is képes lehet. Ez persze csak az elmélet, az, hogy a szabvány végül milyen maximumot fog meghatározni, még nem ismert – és más kérdés az is, hogy az elméleti értékekből a gyakorlatban mit lehet majd hasznosítani.

Az USB IF közlése szerint a szabvány kifejlesztése nagyjából egy évet vesz igénybe, így optimális estben, egy nyári véglegesítést követően is legfeljebb csak 2014 végén várható, hogy az első MA USB-vel szerelt kereskedelmi forgalomban kapható termékek megjelenjenek.

Címkék
Hozzászólások