- 2013. október 7., 15:11
A világ legnagyobb légitársasága, az amerikai Delta Air Lines bejelentette, hogy Surface 2-t vásárol pilótáinak.
Hirdetés

A papír alapú dokumentumok digitális változatra való lecserélésre már több légitársaság fantáziáját is megmozgatta, hiszen a táglagépek segítségével nemcsak a biztonság növelhető, hanem a masszív táskák mellőzésével a gépek fogyasztása is csökkenthető. Az eddigi hírek mindig arról szóltak, hogy az adott légitársaság iPaddal szereli fel pilótái, a Delta Air Lines vezetése viszont úgy döntött, hogy az október 18-án megjelenő, Windows RT-t futtató Surface 2 mellett teszi le a voksát. A tervek szerint a légitársaság 154 darab Boeing 757-es és 95 darab 767-es gépeivel repülők még idén megkapják a tabletet, míg a teljes állomány (további 476 gép személyzetének) felszerelésére 2014-ben kerül sor.

A táblagépek nagy előnye, hogy minden járat lerepülése előtt frissíeni lehet az információkat, így azok mindig egy helyen, a megszokott környezetben és a megfelelő időben állnak rendelkezésre. Ami a költségtakarékossági vonzatot illeti, amennyiben a gépek 17 kg-mal kevesebb terhet cipelnek (ennyit nyom a papír alapú táska) utanként, a légitársaság egy év alatt kb. 4,5 millió kg. kerozint tud megspórolni, és 7,5 millió oldal A4-es lap kinyomtatása válik feleslegessé, vagyis a kb. 11 ezer táblagép 5,5 millió dolláros beszerzési ára igen rövid idő alatt, már egy éven belül megtérülhet. Becslések szerint a légitársaság a repülési napló kinyomtatására is hatalmas összeget, éves szinten 13 millió dollárt fordít, ez a kiadás szintén mellőzhető lesz.

Az ügy érdekessége, hogy a pilóták egy részének nem tetszik a döntés, állítólag igen kemény lobbi folyt a háttérben azért, hogy a választás az iPadra essen. Többen megvádolták a vezetés tagjait, hogy a Microsoft kilóra megvette őket azzal, hogy ígéretet tett arra, a céges utazásokhoz a Deltát fogja választani. Pedig azt gondolnánk, hogy a pilóták számára mindegynek kellene lennie, hogy a munkaeszközt, amelyet magán célokra a biztonsági előírások miatt úgysem használhatnak majd, ki gyártja. Valószínűleg a repülős táskát gyártó aktuális cég ellen senki sem tiltakozott...

A Delta egyébként 19 ezer légiutas-kísérőt is felszerel Windowst futtató termékekkel, ők Nokia Lumia 820-as mobilt kapnak, hogy az utasokkal kapcsolatos információkat a fedélezeten bárhol követni tudják.

Címkék
Hozzászólások