- 2013. november 4., 09:12
A Japan Display nagy javulást ért el a színes reflektív LCD-k képminősége terén.
Hirdetés

Mint tudjuk, a folyadék kristályos kijelzők között két fő csoport különböztethető meg, a transzparens és a reflektív. A transzparens, azaz átlátszó LCD-ket használják a mobil eszközökben, notebookokban, tévékben, míg a tükröződő, azaz reflektív LCD-k a digitális karórák és a számológépek fő kijelzőfajtái, de némely ebook olvasóban is ilyennel találkozunk. Ezekből azonban ezidáig inkább csak monokróm kialakítású termékek találhatók a kereskedelmi forgalomban, de ez már nem kell sokáig így legyen.

A reflektív LCD-knek az elterjedtebb transzparens kijelzőkkel szemben nincs szükségük háttérvilágításra, a környezeti fény visszatükrözésével is jól látható képet képesek alkotni. A színes reflektív kijelzők azonban mégsem terjedtek el, hiszen eddig a képminőségük nem volt kellően jó, kontrasztjuk és fényességük sem volt elegendő. Bár néhány kutató javaslata szerint új elvet kell kidolgozni, amely mellőzi a színszűrőt és a polarizátort, ez a panelek komplikáltabb szerkezete miatt egyelőre nehezen lenne gyártható.

A Japan Display mérnökeinek a hagyományos struktúra használatával sikerült áttörést elérnie az igen alacsony fogyasztású reflektív LCD-k képminősége terén. Az általuk készített színes reflektív LCD a módosított optikai felépítés és a különleges anyagok felhasználásának köszönhetően javulhatott. A technológiáról részleteket nem árultak el, de az FPD International 2013 szakmai kiállításon bemutatott panel a látogatók szerint valóban meggyőző volt.

A reflektív LCD 7 hüvelyk képátlójú prototípusa 1920×1080 pixel felbontású, 6 bit/csatorna színmélységű, azaz összesen 262144 szín megjelenítésére képes, színtér lefedettsége az NTSC színtér 30%-a, kontraszt aránya pedig 30:1-hez.

Talán már nem kell sokat várnunk a színes ebook olvasók megjelenéséig, de a reflektív színes LCD-kben ezen túlmenően további lehetőségek is rejlenek.

Címkék
Hozzászólások