- 2013. december 30., 10:36
Cserébe az Artisjus január 1-jétől már a táblagépek esetében is felszámolja az üres adathordozóknál megszokott díja
Hirdetés

A felhasználói szokásokhoz alkalmazkodva az Artisjus úgy döntött, hogy az üres hordozó díjak rendszerét január 1-jétől átalakítja. A legfontosabb változtatás az, hogy egy lépésben 30%-kal csökken a mobiltelefonok, és 20%-kal a digitális televízió műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja. Ugyanakkor a díjfizetési kötelezettség mostantól kiterjed a táblagépekre is, amelyeknél a díjszabás – nem túl meglepő módon – meg fog egyezni a mobiltelefonoknál alkalmazott díjtételekkel. Ennek megfelelően január 1-jétől a 8 GB-os tabletek után 2240, a 16 GB-os modellek után 3360, a 32 GB-os készülékek után 3920, míg a 64 GB-os tárhellyel szerelt táblagépek után 4480 forintot kell majd fizetni. Ez főleg a legolcsóbb készülékeknél okoz majd jelentős, akár 5-10 százalékos drágulást. A változtatásra elsősorban azért került sor, mert az Európai Unióban általánosan alkalmazott gyakorlathoz képest hazánkban kevés adathordozót érintett a díj, ám ezeknél magas díjat kellet fizetni.

1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta európai uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy amennyiben egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes másolatok készítését magán célra, úgy az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üres hordozó díj, amely a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába kerül beépítésre.

Az üres hordozó díjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Emellett idéntől a beszedett díj 25%-a kötelezően kulturális célokra fordítandó a Nemzeti Kulturális Alap útján.

Címkék
Hozzászólások