- 2014. március 31., 16:43
Már korábban kiderült, hogy Angela Merkelt, Németország kancellárját megfigyelte az NSA – úgy tűnik, nem csak őt
Hirdetés

A német Der Spiegel azt állítja, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján, hogy az amerikai titkosszolgálat, az NSA nem kevesebb, mint 122 államfőt figyelt meg 2009 folyamán. Állítólag egy Nymrod nevű keresőmotor segített a hivatalnokoknak abban, hogy a megfigyelt adathalmazból kiválogassa azokat az információkat, amelyek bármilyen módon a célszemélyekhez voltak köthetők.

Az amerikai kormány hivatalos álláspontja szerint Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta nem folyt semmilyen olyan megfigyelési tevékenység, amelynek célpontja Angela Merkel vagy más magas rangú állami vezető lett volna, ugyanakkor az Interceptnek eljuttatott közlemény azt nem tagadja (de meg sem erősíti), hogy korábban esetleg lett volna ilyenre példa.

Az amerikai hírszerzéssel kapcsolatos vádak és szivárogtatások most már jó ideje napirenden vannak, és mivel mind a mai napig kiderülnek új információk, még csak megjósolni sem lehet, hogy a folyamatnak mikor lesz vége, ha egyáltalán. Az viszont biztos, hogy Amerika és a világ többi részének kapcsolata nem lesz már olyan, mint korábban volt – a hosszú távú hatásokat azonban egyelőre megbecsülni sem igazán lehet.

Hozzászólások