- 2014. április 10., 12:00
Ha valaki úgy dönt, hogy falra szerelné a tévét, akkor már csak egy állványra van szüksége. De milyenre?
Hirdetés

Ha valaki úgy dönt, hogy falra szerelné a tévét, akkor már csak egy állványra van szüksége. De milyenre?

Bár tévéket rendszeresen tesztelünk a Geeks.hu hasábjain, a rögzítési lehetőségekkel nem sokat szoktunk foglalkozni, hiszen a teszt során mi szinte minden esetben a tévéhez járó talpat használjuk. Ennek legnagyobb részben praktikussági okai vannak, hiszen ha falra tennénk, akkor nehezen tudnánk mozgatni a készülékeket a tesztelési és a fotózási helyszínek között. Sokan úgy gondolják egyébként, hogy nem nagy művészet falra szerelni egy tévét, hiszen csak négy erősebb csavarra valamint egy állványra van szükség a tévé mellett – nos, ez így is van, az állvány azonban többféle is lehet. Nemcsak ár szerint, hanem funkcionalitás szempontjából is rengeteg verzió közül választhatunk. Ebben a hónapban a Hama három tévéállványát mutatjuk be röviden – valamennyi típusnak lesz érdekessége, természetesen.

Mostani írásunkban az „Ultraslim” FULLMOTION TV Wall Bracket nevű fali tartót vizsgáljuk meg, amelynek mindkét legfontosabb jellemzője a névből már adódik: a konzol vékony és mozgatható. Előbbi manapság egyre fontosabb tényező, hiszen nem mutat túl jól, ha egy 3-4 cm vastag tévét a konzol miatt csak úgy tudunk feltenni a falra, hogy a készülék és a fal között még további 10 cm-nyi távolság marad. A mozgathatóság sokak számára nem feltétlenül alapkövetelmény, pedig jól jöhet; vásárlásnál a legtöbben nem is gondolnak arra, hogy mi lesz akkor, ha egy buli vagy bármi más miatt a tévét egy kicsit el kellene fordítani. Egy klasszikus, egyszerű konzollal ez lehetetlen küldetésnek tűnik, az „Ultraslim” FULLMOTION TV Wall Bracket viszont lehetőséget ad arra, hogy a tévét elhúzzuk a faltól (ez akár takarításnál is jól jöhet), sőt, arra is, hogy bármilyen irányba elforgassuk, és szűk keretek között még a döntés is megoldható.

Az állvány acélból készült, ráadásul elég nagy is, így roppant nehéz. Cserébe elbír a legnagyobb tévékkel is: 37-65 colos készülékekkel használhatjuk, feltéve, hogy a megtartott tömeg nem lépi túl a 35 kg-ot. A 37 colos alsó határ érdekesnek tűnhet, de valójában nem az: legalább ekkora tévé kell, ha nem szeretnénk, hogy az állvány bármilyen irányban kilógjon a tévé mögött. A tévé hátlapjának legkisebb távolsága a faltól 4,1 cm lehet, míg az állvány teljesen kinyújtott karjánál a készülék 62,6 cm-re kerül a faltól. A forgatás 5 fokban, a döntés pedig felfelé szintén 5 fokban, lefelé 15 fokban lehetséges. A Hama egy vízmértéket is mellékel a csomagban, amelyet külön tudunk felszerelni – ennek azért van jelentősége, mert a tévét, bár pivot helyzetbe nem állíthatjuk fel, néhány fokban azért ilyen irányban is forgathatjuk a tökéletes tájoláshoz.

Ami a felhelyezhető tévéket illeti, a 35 kg-os limiten kívül más megkötés gyakorlatilag nincsen: a rögzítéshez szükséges sínek 100×100 illetve 700×500 mm-es VESA szabványba beleférő valamennyi megoldással kompatibilis. A sínpárt a tévé hátoldalára kettő csavarral tudjuk rögzíteni (kapunk gumis alátéteket is, hogy a készülék hátlapja ne sérüljön), ha pedig ezzel megvagyunk, akkor a tévét egyszerűen csak be kell csúsztatnunk a fali részen található járatba.

A Hama „Ultraslim” FULLMOTION TV Wall Bracket ára, a funkcionalitáshoz és ahhoz mérten, hogy valószínűleg nem olcsó tévé kerül rá, nem vészes: kb. 36 ezer forintba kerül.